Varför var polisen på plats vid rånet i Södertälje?

När rånarna kom för att råna guldbutiken i Södertälje fanns det redan flera civilklädda poliser på plats. Detta är delvis anledningen till att skottlossning utbröt och att vanligt folk i köpcentrat sannolikt utsattes för fara. Frågan är varför poliserna var där?

Det kan finnas ett par anledningar till det.

1. Man visste om att rånet skulle äga rum. Frågan är då varför skottlossning utbröt. Polisen bord ha kunna ingripa effektivare. Kanske var det för få poliser på plats för ett effektivt ingripande. Detta kan tyda på att de civilklädda polisspanarna var där av annan anledning än rånet. Men det kan också tyda på polisiär inkompetens hos en polisledning som skickar för få poliser till platsen. Dessutom skulle man väl i så fall ha gripit rånarna lite senare, i bilen eller i hemmen, dvs på en plats där faran för allmänheten var mindre vid en eventuell skottlossning. Eventuellt kan ju polisens planer på ett mer riskfritt ingripande ha omintetgjorts av att spanarna röjdes av rånarna. Varvid polisen inte hade något annat val än att skjuta.

2. De civila spanarna var där av en helt annan anledning. De spanade på nåt annat eller några andra. Vad kommer vi knappast att få reda på. Detta är också vad polisen uppger för att förklara de civilklädda polisernas närvaro på platsen. Man i det läget undra varför poliserna ingrep på det sätt man ingrep. Återigen kan anledningen vara att de röjdes av rånarna och inte hade nåt annat val. Men det kan lika gärna handla om en övernitisk polis eller en hetsporre som inte hade tålamod att vänta på ett bättre tillfälle att ingripa på ett sätt som inte orsakade risker för allmänheten. Samtidigt anser jag nog inte att man hävda att polisen gjorde helt fel, även om det verkar lite onödigt att skjuta nån i huvudet.

Om poliserna spanade på nåt annat så kan man ju misstänka att det har något med de pågående processerna och den pågående upprullningen av den organiserade brottsligheten i Södertälje att göra. De gripna och anhållna för rånet har vad jag förstår inga kopplingar till Södertäljenätverket. Inte heller innehavarna av guldbutiken verkar ha såna kopplingar. Den som arbetade i butiken i samband med rånet ska ha brutit ena armen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

10 Replies to “Varför var polisen på plats vid rånet i Södertälje?”

 1. Även om jag också omedelbart kom att undra över det snabba polisingripandet, polisernas klädsel m.m. så har jag inte hittat någon säker uppgift om att dessa faktiskt var på plats innan. Tvärtom så förnekas ju just detta t.ex. av polismästaren som ju trots avståndet hävdar att det bara tar en minut att ta sig från polisstationen till platsen för rånet (ca 4 kvarter). Du verkar emellertid helt säker – varifrån har du fått uppgiften?

  Undrade förresten samma sak när du tidigare hävdat samband mellan Södertäljenätverket och assistanshärvan. 

  1. Filmerna tyder på det och polisen själva säger det i en artikel i DN. Finns ingen anledning att betvivla att det är så. Det finns även vittnesuppgifter på att så var fallet.

 2. Tyckte också att det såg ut så, dessutom är jag i princip helt säker på att de inte kan ha hunnit dit så snabbt på larmet. Polismästaren säger dock uttryckligen att så inte var fallet se http://www.youtube.com/watch?v=UyR1qpdLyKs

  1. Polismästaren var? För vad? Det finns flera i ett polisdistrikt. Han har kanske ingen insyn i Södertäljenätverksutredningarna och har förmodligen ingen koll. Eller så har polisen beslutat att lägga locket på efter att man inledningsvis sagt att man var där.

 3. Nu ställde ju jag frågan helt enkelt för att jag fick intrycket att du visste något mer än vad jag genom kontakter och via media kan få kännedom om. Verkar dock som om du inte ens vet hur polisen är organiserad i Stockholms län. Undrar om samma nivå gäller dina påstående om kriminaliteten i Södertälje mer generellt.

 4. Nu ställde ju jag frågan helt enkelt för att jag fick intrycket att du visste något mer än vad jag genom kontakter och via media kan få kännedom om. Verkar dock som om du inte ens vet hur polisen är organiserad i Stockholms län. Undrar om samma nivå gäller dina påstående om kriminaliteten i Södertälje mer generellt.

  1. Polismästaren i Södertälje är underordnad länspolismästaren. Det är ett av åtta geografiska distrikt. Utöver det finns exempelvis gränspolisen, länskriminal, länsordningen. Utredningen mot Södertäljenätverket sköts inte av polisen i Södertälje vad jag har förstått. Det betyder att polismästaren i Södertälje sannolikt inte kan vara informerad om operativ verksamhet i den utredningen. Han är ju knappast ens informerad om all operativ verksamhet vid den egna polisen. Det vore ju helt orimligt. Så jag undrar vad du gnäller om.

   Polisen säger i DN att de var på plats innan. Det räcker för mig. Jag skulle ju kunna ringa upp dem också, men det behövs inte i nuläget. Sannolikheten att det är som de säger är stor. Jag tror däremot inte de hade nån kännedom om rånet i förväg.

 5. Poliser var med all säkerhet på plats i Södertälje innan rånet. Det är ju uppenbart med tanke på hur snabbt de är på brottsplatsen. Däremot är det ytterst osannolikt att polisen visste om rånplanerna. Väpnade rån och situationer med generellt förhöjd risk sköts normalt sett alltid av piketen, NI eller åtmindstone en lokal insatsstyrka med förstärkningsvapen. Att en planerad insats mot ett känt rån skulle ske med en handfull personal endast utrustad med ordinarie tjänstevapen är helt uteslutet.

  När man funderar kring hur situationen får man tänka på ett antal olika saker. Hela händelseförloppet löper bara över några minuter. Någon längre tid för planering och kontemplation finns inte. Poliserna som kommer fram till larmet har sannolikt mycket bristfällig information om händelsen. Vi vet nog mer efter att ha sett en stillbild av rånet än vad poliserna visste innan de var på plats. De verkar komma till fots; alltså har de inga bilar i närheten för att följa efter rånarna. Helikoptern kan vara vart som helst, i Sverige har vi inte så många helikoptrar i luften att vi kan räkna med omedelbart helikopterstöd. Att ställa upp vägspärrar m.m. tar ofta för lång tid. Det finns ofta inte så många polispatruller ute att man snabbt kan spärra av ett större antal vägar i stadsmiljö. Dessutom är det ingenting som säger att det inte skulle bli en för allmänheten och polisen ännu farligare skottlossning med en konfrontation vid bilstopp eller vid eventuellt gömställe.

  Normalt sett skjuter man i torso när någon riktar ett vapen mot polis eller allmänhet. Det är för att det är lättast att träffa och det är stor snnolikhet för att hotet upphör. Att gärningsmannen blir träffad i pannan beror nog snarare på att det är svårt att träffa exakt där man siktar på rörliga mål än att någon siktade mot huvudet.

  Rent juridiskt torde det inte vara några problem att skjuta mot beväpnade rånare i nödvärn och mot deras bil i laga befogenhet. Bara det faktum att någon öppet går omkring med vapen är för mig tillräckligt för att skjuta personen ifråga (situationen avgör om det blir i bröstet, benet eller om det räcker med varningsrop/varningsskott). Beväpnade personer är dock oerhört farliga då det bara tar hundradels sekunder att rikta om vapen från marken mot person.

  Att gärningsmän blir ihjälskjutna är naturligtvis tragisk på sitt sätt, och inte eftersträvansvärt. Men ansvaret ligger ändå på den individ som väljer att skaffa illegala vapen och använda dessa bland andra människor.

Kommentarer inaktiverade.