Är det rimligt med avgift på kött?

Det kan tyckas vara rimligt med avgift nötkött. Det äts för mycket kött i västvärlden och i Sverige. Köttet som äts transporteras dessutom långa vägar. Kanske vore det dock rimligare att istället införa lagstiftning som gynnar lokal matproduktion inom EU och i EU:s länder. Det skulle med all sannolikhet innebära dyrare kött. Dyrare kött skulle innebära mindre konsumtion av kött.

Det skulle minska miljöbelastningen vad det gäller all mat förutom en del mat som behöver transporteras långt för att den eller nåt ersättning inte kan produceras lokalt (gäller en del frukt och sådant som kaffe).  Färre transporter, mer lokalt producerad mat (som är det bästa ur miljösynpunkt, oavsett om det handlar om kött eller vegetabilier).

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

4 svar på “Är det rimligt med avgift på kött?”

  1. Jag är en köttätare av rang, men jag har råd att betala för det. Naturligtvis ska det ju vara så att lokal produktion ska gynnas. Det är ju fullständigt vansinne att frakta kött runt europa (eller fisk till kina som sen kommer tillbaka) Om jag inte missminner mig finns det även EU-subventioner inom köttbranchen. Det finns som jag ser det ingen anlening för något land med köttproduktion att importera kött förrän det finns brist på det.

    Inte lite stolligt att först införa ett system som orsakar fenomenala koldioxidutsläpp och sen börja beskatta det. Det är ungefär lika dumt som att släppa SVT-sängningar till nätet och sen tvinga alla att betala för det.

Kommentarer är stängda.