Djurfabriker = koncentrationsläger

Äta djurBoknytt
Äta djur
Jonathan Safran Foer
Norstedts

Djurfabriker = koncentrationsläger

Nyligen hamnade jag på spansk tjurfäktning, men rusade upprörd ut när den ensamma tjuren darrade, hostade blod och pissade av rädsla. I sådana stunder känner jag för att mörda alla djurplågare. Och det blev även många tankemord när jag läste denna starka, väldokumenterade och skakande fakta-, debatt- och reportagebok om djurindustrin i USA.

Det är svårt att tänka sig en bättre bok än denna om djurrätt och djurvälfärd. Situationen är värre i USA än i Europa. Men på båda sidor av Atlanten bidrar reklam, filmer och gamla förlegade och romantiska föreställningar om idylliska familjejordbruk till att vanligt folk inte insett den enorma, storskaliga och plågsamma omvandling av djurhållningen som skett.

Vi människor förtränger det också eftersom skildringar av plågade djur väcker obehag och ångest. Själv vill jag inte ens skriva om den fruktansvärda tortyr som så kallade människor utsätter hjälplösa djur för (se själv i boken), innan djuren förvandlas till dött kött på vår tallrik. Bokens skildringar är många, detaljerade och trovärdiga, och väcker associationer till nazisternas medicinska experiment på judiska fångar.

Etik, hälsa, miljö och ekonomi talar för en vegetarisk kost. Visst. Men att som författaren göra djurrätt till en individmoralisk beteendefråga är en återvändsgränd. Det är de kapitalistiska storföretagens jakt på maximalprofit som tvingar fram hetsen och empatibristen i djurfabrikernas skräckkammare. Det är som vanligt fel på systemet.

Ett annat tankefel i boken är den naiva tron att enbart moralpredikningar och faktaredovisningar ska få folk i allmänhet att lägga om sin mathållning. Vi vet ju redan att klimatet/miljön går åt pipan, att tusentals barn dagligen dör av svält i världen, liksom att vi själva borde röka, äta och dricka mindre. Ändå ändrar vi inte på oss – eller ingriper – så varför skulle verklighetens folk – Svensson-gräsrötterna – ändra på sina liv för djurens skull? Jag har inga lösningar på det problemet.

Ändå räcker det med ett skäl, och ren mänsklig själviskhet, för att vilja avskaffa djurfabrikerna. Dagens djurhållning leder nämligen till att virus hoppar mellan olika djurarter, och mellan djur och människor. Det skapar nya supervirus och resistens genom massiv användning av antibiotika. Enorma sjukdomspandemier hotar mänskligheten.

Hans Norebrink

# Ett annat problem för djurrättsaktivismen är föreställningen att vissa fjunmopsiga unghannar missbrukar den för några ”Sturm-und-Drang-år” av identitetssökande och ungdomssubkultur-byggande. Växternas befrielsefront nästa? Vidare att den djurrättsaktivist som verkar bortom de redan frälsta lätt kan stämplas som träig tråkmåns och störig kuf.

# En förvånande forskning som redovisas i boken är att till och med fiskarna är medvetna sociala varelser och kulturbärare.

# På sidan 106 visar författaren att han inte förstått hur evolutionen fungerar. Att människan och olika djur ingått ett samevolutionärt kontrakt är förstås en helt omedveten process.

Läs mer: SVD, DN, Bokhora, HBT-sossen, Kulturen, SR, GP, FOF, SVT, Bokisbloggen, Sydsvenskan, Morgondagar,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Ett svar på “Djurfabriker = koncentrationsläger”

Kommentarer är stängda.