Stoppa utnyttjandet av arbetskraftsinvandrare

Jonas SjöstedtVänsterpartiet lägger idag fram ett förslag till utskottsinitiativ i riksdagen för att hindra utnyttjandet av arbetskraftsinvandrare. Initiativet är bra, men helt otillräckligt.

– Ingen ska behöva jobba för sämre lön och villkor än andra bara för att man kommer från ett annat land. Situationen är akut och därför lägger vi nu fram ett utskottsinitiativ, säger Jonas Sjöstedt.

– Idag luras många människor till Sverige med löften om bra lön och villkor. Men sen när man är på plats tvingas man att arbeta under slavliknande förhållanden. Jag hoppas att de partier som har kritiserat utnyttjandet av arbetskraftsinvandrare nu står upp för sin kritik och ställer sig bakom förslagen, säger Jonas Sjöstedt.

Tre åtgärder lyfts fram i vänsterpartiets förslag till utskottsinitiativ mot utnyttjandet av utomeuropeiska arbetskraftsinvandrare:

1. Gör arbetserbjudandet rättsligt bindande. Idag kan arbetsgivaren säga en sak först, för att sedan när personen är på plats i Sverige erbjuda helt andra löne- och anställningsvillkor. I kombination med regeln att arbetstillståndet är kopplat till en specifik arbetsgivare, skapar det utrymme för oseriösa arbetsgivare att utnyttja arbetskraftsinvandrare.

2. Kontrollera arbetsgivarna. Oseriösa arbetsgivare ska uteslutas på förhand och Skatteverket ska göra en efterkontroll av att skatter och sociala avgifter har betalats in.

3. De som avslöjar missförhållanden ska inte utvisas. De som beviljats arbetstillstånd hos en arbetsgivare som bryter mot anställningsavtalet ska få stanna i Sverige tillståndstiden ut för att söka nytt jobb.

Det är inget fel på förslagen från Vänsterpartiet. problemet är att de inte kommer att förändra nånting. Det handlar om brottsliga och skrupellösa företagare. De förslag som Vänsterpartiet lägger fram hjälper inte mot deras brottsliga verksamhet.

Dessutom är inriktningen alldeles för snäv. Huvuddelen av de invandrare som utnyttjas är inte utomeuropeiska. utnyttjandet leder också till lönedumpning. Det som krävs är betydligt radikalare åtgärder, som exempelvis förbud mot bemanningsföretag, fackligt vet mot utländsk och/eller inhyrd arbetskraft.

Svensson/Vänsterpartiet

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements