Tyska statens företag i Sverige

Del 4 av 7 i serien Statliga företag i Sverige

Den tyska staten har stort ägande i den svenska transportnäringen. Sveriges största åkeriföretag är Schenker ägs av tyska statsjärnvägen, Deutsche Bahn (DB). Totalt har Schenker 4 000 anställda i Sverige. DB har för sin del totalt 295 000 anställda. Utöver detta äger DB också majoritet i järnvägsbolaget DB Schenker Rail vars danska dotterbolag också har verskamhet i Sverige. Det danska dotterbolaget heter DB Schenker Rail Danmark (Scandinavia) A/S och ägs till 51% av DB och till 49% av det svenska statliga bolaget Green Cargo AB. Inom DB Schenker Rail finns det 25 000 anställda.

Men Deutsche Bahn äger inte bara åkerier, man äger också ett av Sveriges största kollektivtrafikföretag genom att man äger Arrivagruppen med 48 000 anställda. I Sverige har  Arriva 3 400 anställda och kör såväl bussar som tåg, bland annat kör man bussar i Halmstad, Helsingborg, Stockholm, Märsta, Ekerö och på Söderslätt, Kinnekulletågen, Pågatåg, tågen på Roslagsbanan och Saltsjöbanan i Stockholm och tåg i Östergötland samt spårvagnar på Tvärbanan, Nockeybanan och Lidingöbanan i Stockholm.

Även det andra stora åkeriet i Sverige är ägt av tyska staten. Inte via den tyska statliga järnvägen utan istället via tyska posten, Deutsche Post. DHL har totalt 280 000 anställda i hela världen och Deutsche Post-koncernen på 380 000 anställda. I Sverige har DHL totalt 5 200 anställda inom en rad olika verksamheter.

Dotterbolag till tyska statliga bolag har alltså omkring 13 000 anställda i Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Danska statens företag i SverigeFranska statens företag i Sverige >>
Advertisements

2 Replies to “Tyska statens företag i Sverige”

Kommentarer inaktiverade.