Stort svensk jordbruksföretag byter namn

Del 2 av 4 i serien Svenska markägare i österled

Svenska markägare i österled

Alpcot Agro är idag namnet på ett stort svenskt jordbruksföretag. Anledningen till att företaget heter Alpcot är att man haft ett managementavtal med Alpcot Capital Management Ltd (ACM). Detta avtal har avslutats och Alpcot Agro kommer därför att byta namn. Huvudägare i ACM är Björn Lindström och Katre Saard. Båda två har tidigare varit aktiva i East Capital. Idag heter företaget Agrokultura.

Björn Lindström och Katre Saard hör dessutom till de större aktieägarna i Alpcot Agro tillsammans med Simon Hallqvist, Michael Rosenlew och Tredje AP-fonden. Enligt tidningen ATL var också Archibald Hamilton innan sin död år 2009 en större ägare.  Via Two Eye Funds är också Kamprad en större ägare i Alpcot Agro. Exakt hur aktieägandet ser ut i bolaget är dock inte tillgängligt då de flest aktier (även de redan nämndas aktier) är förvaltarregistrerade. Men man kan nog utgå från att det handlar om fonder knutna till de nämnda personernas olika bolag som ACM, Preato Capital samt fonder och bolag knutna till andra styrelseledamöter och registrerade förvaltare. Preato är ägare till ett antal pantbelåningsföretag.

Michael Rosenlew är också ägare till Mikaros AB och har tidigare varit verksam i IK Invest. Han hör till de riskkapitalister som upptaxerats på grund av felaktiga skattesmitaraffärer.

Utöver Alpcot Agro och ACM så är Katre Saard och Björn Lindström också styrelseledamöter och stora aktieägare i Shelton Petroleum (även här syns inte deras ägande i ägarförteckningen, däremot redovisas det på styrelsesidan). Även Kamprad är stor ägare via Two Eye Fund. Shelton ägnar sig åt prospektering efter olja och gas i Ryssland och Ukraina. ACM:s fonder har också stora delar av sin förvaltade förmögenhet investerad i aktieposter i andra oljebolag som Lukoil och Gazprom.

Alpcot Agro äger inte mark i Sverige utan mark i Ryssland och Ukraina. I huvudsak i svartjordsbältet där också Black Earth Farming äger mark. I juni 2012 kontrollerade bolaget genom ägande eller arrende totalt 281 300 ha mark varav 179 500 ha i Ryssland och resten i Ukraina. Den ägda marken är cirka 100 000 ha, allt i Ryssland. Resten arrenderas. Bolaget är inriktat på odling av spannmål och oljeväxter (främst vete, solrosor, raps, majs) men bedriver också djurhållning. Djurhållningen omfattar cirka 6 500 nötkreatur som främst används i mjölkproduktion, men även för köttproduktion i mindre skala.

Höstvete

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Stora svenska markägare i andra länderTrigon Agri >>
Advertisements

2 Replies to “Stort svensk jordbruksföretag byter namn”

Kommentarer inaktiverade.