Nytt djur i Sverige?

TvättbjörnDen svenska faunan har eventuellt utökats med ytterligare ett djur.  En vild tvättbjörn har observerats i Gamleby utanför Västervik. Ursprungligen från Nordamerika så finns djuret numera i stora delar av Europa, främst i Tyskland. De vilda tvättbjörnar härstammar från djurparker, bland annat rymde ett antal tvättbjörnar i slutet av andra världskriget från djurparker.

Det har länge varit frågan om när tvättbjörn skulle komma till Sverige, inte om. När tvättbjörn väl etablerat sig i ett område är möjligheten att utrota dem små. Det tyder de erfarenheter som finns Tyskland på. Om det nu inte rör sig bara om ett enstaka djur som rymt från någon person som haft det som husdjur kan vi nog betrakta det som att Sverige nu begåvats med ytterligare ett rovdjur som en del faunan.

Tvättbjörnar och andra nya djur är inte önskvärda i Sverige och jägarorganisationer arbetar med att försöka stoppa deras utbredning och utrota dem om de får fäste. Mest omdiskuterat är mårdhund. Ofta visar dessa projekt endast begränsade framgångar.

Lite upphetsande kanske det är att fånga en tvättbjörn på bild,men knappats lika mycket som att få huset tacklat av en elefant.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements