Miljöcertifierad sill till midsommar

Del 5 av 21 i serien Nordiskt fiske

Fiske i NordsjönLagom till midsommar har svenska fiskare återigen lyckats få sitt sillfiske i Nordsjön certifierat enligt MSC:s miljöstandard – till glädje för alla som vill fira midsommar med MSC-certifierad sill på bordet. Just nu fångas de extra feta sillarna som blir till nästa års matjessill.

– För att få behålla MSC:s miljömärke måste fisket certifieras på nytt efter fem år. På så vis säkerställs MSC:s standard för uthålligt och välskött fiske. Vi ser väldigt positivt på att SPFPO har valt att åter låta sitt fiske granskas enligt MSC:s standard, säger Minna Epps, verksamhetschef för Marine Stewardship Council (MSC), östersjöområdet.

Fiske med låg miljöpåverkan

SPFPO:s sillfiske sker i Nordsjön och är en fiskeflotta på 20 fartyg. Kunskap kombinerat med ekolod och annan elektronisk utrustning gör att skepparna i fiskeflottan hittar stim med rätt art, täthet och storlek. Några fartyg fiskar med snörpvad som ”läggs ut” runt ett fiskstim och snörps sedan åt, som snörena i en påse. Andra fartyg fiskar med flyttrål. I båda fallen sker fisket i det fria vattnet och man undviker kontakt med havsbottnen. Bifångsten är låg – några få makrillfiskar kan av misstag hamna i nätet. Inget utkast sker, vilket är mycket ovanligt för dagens fisken. Några av dessa båtar kommer från Rörö, fler kommer från Fiskebäck, andra från Donsö, Fotö, Rönnäng och Dyrön.

– Det är viktigt för oss att kunna leverera MSC-certifierad sill. Vi arbetar aktivt för att få allt vårt fiske certifierat. Våra fiskare vill visa att de tar ansvar för sin näring på alla sätt och att konsumenterna kan vara trygga med att fångsterna kommer från hållbart bestånd säger Björn Lindblad, Swedish Pelagic Federation PO (SPFPO).

Sverige en av de första MSC-certifierade sillfiskena

Detta fiske var det tredje sillfisket i världen som blev certifierat. Sedan dess har många sillfisken följt efter och nu finns det fjorton som klarat MSC:s miljöstandard.

– I dag är det i princip ett krav från livsmedelskedjorna att fisken de säljer ska vara MSC-certifierad. Vi måste bevisa för kunden att vi fiskar hållbart vilket MSC:s miljömärke garanterar, säger Werner Larsson, vd Astrid Fiskeexport.

Extra feta sillar

Matjessillen är ett måste på midsommarens sillbord. Men denna delikatess är uppskattad även i många andra länder, bl a Holland, Belgien och Tyskland. Inte alla sillar kan bli matjessill, de måste vara extra feta och ha livnärt sig på röda små kräftdjur som ger köttet den rätta färgen. De speciella kraven gör att de bara kan fångas vissa tider på året. Just nu är de SPFPO:s fiskebåtarna ute och fiskar sill som kommer att bli nästa års matjessill som exporteras till Europa.

Fakta om Matjessill

– Matjessill är en tillredd form av sill som lagrats på tunna innan den rensas och packas i konserver med en speciell kryddning, bestående av bland annat socker, kanel, kryddpeppar och nejlika. Ofta ingår även sandelträ i kryddningen.

– Matjessill kommer ursprungligen från Nederländerna och ordet kommer från det nederländska namnet på rätten maatjesharing som betyder ”jungfrusill”.

– Matjesillen i Tyskland, Nederländerna och Polen skiljer sig vanligen från den svenska i smaken – den har skarpare fisksmak och mindre kryddsmak.

– I Bohuslän, där sillfisket förr i tiden spelade stor ekonomisk roll, finns fortfarande sillkonservfabriker.

Svensson/MSC

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Mindre torsk i framtidens ÖstersjöBottentrålning kan inte förbjudas >>
Advertisements