Gangsters som hjältar

En polis, Fredrik Kärrholm, som skrivit en artikel på SVD:s ledarsida är upprörd över att gangsters framställs som hjältar, som sympatiska på film. Upprördheten verkar lite konstig, det är mycket vanligt att gangsters framställs som sympatiska på film.

Sons of Anarchy

Arvtagaren i Gudfadern-filmerna exempelvis och i serien, Sons of Anarchy, som jag just nu ser på Netflix är det samma sak. En av ledarna för mc-gänget är för det mesta sympatisk, samtidigt som han är en kallblodig mördare. För mig så är det en framställning av en psykopat. Livet de lever är helt sjukt, bisarrt. Inget en normal människa skulle vilja leva. Det är bara skit hela tiden. Våld och skit.

Psykopater kan vara mycket charmiga, men också mycket otäcka och kallblodiga. I grunden inte trevliga, men det kan förstås framstå så i vissa lägen och situationer. Så är det också med verkliga gangsters och kriminella. Exempelvis kan man få den uppfattningen om den före detta HA-medlemmen Micke ”Mega” Johannessen när man läser boken Helvetet inifrån.

Problemet för den svenska polisen är nog att den film han är upprörd över är en svensk film, Snabba Cash 3, och handlar om Sverige. Det kommer liksom närmare, det blir en vardag vi känner igen, brottslingar vi känner igen, miljöer vi känner igen, brott vi känner igen. Det blir mycket obehagligare, kanske speciellt för poliser. Det rör vid vårt inre, känns in på bara skinnet. Avståndet mellan verklighet och film minskar. Det blir otäckt.

Samtidigt är det självklart att även brottslingar, kriminella, gangsters kan vara trevliga, och sympatiska. Därför måste de också kunna framställas så på film. Alldeles oavsett hur obehagligt det kan vara för en enskild polis eller för nån annan. Det är inte att glorifiera. Det är att göra verkligheten så komplicerad som den är, gråskala istället för svartvitt, osäkerhet istället för gott och ont. Kamp rätt och slätt istället för kamp mellan gott och ont.  Kan man inte acceptera det lever man i en fantasi. Måhända gör polisen som skrivit i SVD det.

Och, poliser är inte så populära. Polisen Kärrholm tar upp detta i sitt sista stycke i sin artikel. Det finns anledningar till det. Kanske borde Kärrholm fundera på hur anledningarna till polishat och polisens impopularitet bland många vanliga människor kan åtgärdas. Inte är det genom gnäll på filmer i alla fall.  Att gangsters inte gillar poliser hör dock till sakens natur och är inte nåt att bry sig om.

Intressant?
Media: SVD, EX1, 2, 3Finest, IMDB, SR1, 2Nyheter24, KingSize, Filmblaskan, Onyanserat1, 2DN, AB1, 2, 3, 4Filmlabbet, Allehanda, BT, Filmeye, GP, HD, NG, Sydsvenskan, UNT, Kritiker, Filmfenix, Seriedrottningen, DVD-kritik, Film för alla, HuffPost, RT,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements