Sveriges köpta och korrupta politiker

Förr i tiden var kända och rika finansmän och kapitalister också politiker. Det gäller exempelvis såna som Dan Broström, C.G. Cervin, flera medlemmar i familjerna Ekman, Carlander osv. I Göteborg tycks det faktiskt särskilt märkbart. Idag är det inte på det viset. Ledande finansmän och kapitalister är mycket sällan aktiva politiker även om det förekommer i viss mån som exempelvis Gustaf Douglas, Pehr Gyllenhammar, Antonia Ax:son Johnson för att nämna några som varit eller är partipolitiskt aktiva i modern tid.

Istället använder sig kapitalister och finansmän idag av lobbyister, oftast i form av före detta politiker, men dessutom använder man sig av fortfarande aktiva politiker. Det förstnämnda kan kanske anses vara ett tveksamt förfarande, men det sistnämnda måste anses handla om ren korruption. Om köpta politiker. Något som Aftonbladet visat på i en serie artiklar om lobbyism.

37% av alla tidigare riksdagspolitiker har blivit lobbyister när de slutat som aktiva politiker. Ett exempel är moderaten Sebastian Cederschiöld som valdes in i riksdagen år 2006, men snabbt lämnade för ett jobb i lobbyföretaget JKL. Göran Persson som också arbetar för JKL är kanske det mesta kända exemplet:

Förre statsministern ­Göran Persson lockades också till JKL och började 2007 som seniorrådgivare.

Kända namn används av många byråer som galjonsfigurer för att visa kunder att man har muskler och kan påverka beslutvägar.

– Låt oss säga att man har ett första kundmöte, av en händelse råkar Göran ­Persson just då gå förbi i korridoren. Då kallas han så klart in för att hälsa, allt för att imponera på kunden, ­säger Anders.

Göran Persson tjänar pengar både på sina styrelseuppdrag och som rådgivare på JKL. De senaste två åren har han deklarerat för års­inkomster kring en ­miljon. Men det mesta läggs på hög i hans bolag Baven AB.  Där har han ansamlade vinster närmare 6,2 miljoner och obeskattade ­reserver på drygt 1,8 miljoner.

Genom att håll sin årslön under en miljon kan de före detta riksdagsmännen behålla sin riksdagsmannapension samtidigt som de bygger upp en förmögenhet i sina bolag. En som utnyttjar detta till fullo är Pär Nuder:

Partikollegan och förre ­finansministern Pär Nuder sitter i dag i flera styrelser och är bland annat råd­givare åt Wallenbergägda rikskapitalbolaget EQT.

Genom att bara ta ut årsinkomster på en bra bit ­under en miljon har Nuder kunnat kvittera ut delar av sin statsrådspension som ha inte hade fått om han ­hade haft högre lön.

Nuders två privata ­rådgivningsbolag omsatte förra året sammanlagt 17,1 miljoner kronor.

I bolagen finns också ­ansamlade vinster på 10,3 miljoner och 5 miljoner i obeskattade reserver.

Det är förstås inte bara socialdemokrater som agerar på det viset utan även andra partiers föredettingar som exempelvis kristdemokraten Dan Ericsson som plockade ut avgångsvederlag från riksdagen samtidigt som hans bolag tjänade miljoner. Sådant agerande är problematiskt. Både ur demokratisk, moralisk och ekonomisk synpunkt. Men det som är betydligt värre är fortfarande aktiva politiker som också är lobbyister, i praktiken köpta av lobbyföretag eller storföretag.

Det enda parti där det är mycket vanligt med köpta politiker är moderaterna. En sådan person är kommunförbundets ordförande Erik Langby som är styrelseledamot och rådgivare i lobbyföretaget Hegeli Public Affairs som är specialiserat på att hjälpa kunder i byggbranschen. Ett exempel på vad Langby gjort för ett byggföretag är när an som ordförande i Kommunförbundet bjöd in ett stort antal kommunpolitiker till en konferens i Berlin som i praktiken var ett lobby- och reklamjippo för NCC:

På Berlinresans andra dag var det dags för en av huvudpunkterna på programmet. Den svarade byggkoncernen NCC:s tyska bolag för.

Den lokale chefen Olle Boback hade de 24 svenska politikerna till sitt förfogande hela eftermiddagen och lyfte bland annat fram hur mycket enklare det är för NCC att bygga i Tyskland än i Sverige.

Byggjätten driver en tydlig agenda och har bland annat i Almedalen lobbat för att göra om de svenska regelverken i byggbranschen efter tysk modell. Precis samma budskap som de svenska politikerna matades med i Berlin.

Hegeli, där Erik Langby ­både är rådgivare och styrelseledamot, är mycket förtegna om sitt lobbyarbete i byggbranschen.

”Vi avslöjar aldrig vilka våra kunder? är utan deras tillstånd”, skriver bolaget på sin hemsida.

Men det finns en tydlig koppling mellan byggjätten NCC och Hegeli. 2011 inledde byrån ett samarbete med konsultföretaget Property People som marknadsför sig med att de har NCC i sitt kundregister.

Banden mellan Hegeli och Property People är mycket täta. Medarbetare har gått mellan bolagen och de har delat flera kunder under åren.

Langby är inte ensam. Det finns fler moderater som på liknande sätt sitter på dubbla stolar.  Henry Stenson är förbundsordförande för moderaterna i Stockholm och sitter i valberedningen. Dessutom är han delägare och rådgivare på lobbybyrån Brunswick Group och var i den rollen krishanterare åt det privata vårdbolaget Carema.

Moderatpolitikern Christoffer Järkeborn är ledande i kommunfullmäktige i Stockholm samtidigt som han är ansvarig för public affairs på byggjätten Skanska. Det skulle kunna betyda att Järkeborn kan komma över information om andra konkurrerande byggbolags anbud och affärer.

Den ovan beskrivna kopplingen mellan aktiva politiker, storföretag och PR-byråer är definitivt något som inte är demokratiskt. Det är uppenbart att politikerna kan påverkas av storföretagen och lobbyföretagen på ett otillbörligt sätt och i hemlighet. Det är en inskränkning av demokratin och i mina ögon ren korruption. Regelbunden redovisning, öppenhet och granskning av lobbyföretagens verksamhet och kopplingar till politiker skulle minska problemen, men det hela skulle ändå vara demokratiskt problematiskt.

Ett annat märkligt agerande är när statliga Luftfartsverket hyrde in lobbyisten Jan Hallberg (tidigare kommunpolitiker för moderaterna i Göteborg) för att påverka politikerna i riksdagen. Varför det kan man fråga sig? Är det inte slöseri med gemensamt ägda resurser?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Sveriges köpta och korrupta politiker”

  1. Det är inte undra på att sk ”politikerförakt” existerar när toppolitiker kan trixa med olika bolag för att kunna roffa åt sig stadsrådspensionen (socialdemokraterna Per Nuder och Göran Persson t.ex.) Jag antar de känner sig förtjänta av den efter att ha skurit ner på välfärden. Det tragiska är att de ”små” politikerna, de som jobbar mer eller mindre ideéllt åker med i samma slev.

Kommentarer inaktiverade.