Världens sämsta reform: Privatiseringen av den svenska skolan

I själva verket är avregleringen och privatiseringen av den svenska skolanmisslyckad att det inte ens borde kallas reform utan sabotage. Segregation, diskriminering, sjunkande resultat, försvunna betyg (vilket tillfälle för förfalskare, de som gått på dessa skolor kan ju skaffa sig de betyg de själva skulle vilja ha), konkurser och nedlagda skolor med resultat att elever får gå om viss skolår, eller gå börja om på helt nya linjer, skattesmiteri, fiffel. Ingenting har blivit bättre. I stort sett allt har blivit sämre.

Stoppa Skolfesten

Inget annat land i västvärlden tillåter privata vinstdrivna företag att driva skolverksamhet. Sverige är ensamt om att betala ut statliga pengar till företag som smiter med skatten. Inte ens Storbritannien och USA har så bisarrt och så uselt skolsystem som Sverige har. För inte så länge sen hade Sverige ett av världens bästa skolsystem, om inte alltför lång framtid har vi ett av världens sämsta. Det har socialdemokraterna och de borgerliga högerpartierna ”lyckats” med sen 1990-talet. Totaluselt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

6 Replies to “Världens sämsta reform: Privatiseringen av den svenska skolan”

  1. Du skriver ”Inget annat land i västvärlden tillåter privata vinstdrivna företag att driva skolverksamhet.” Nja, Sverige är inte helt unikt. Det finns ett exempel till. I två länder har man infört system där man kan ta ut vinst från skolor som betalas med offentliga medel. De två exemplen är Sverige under Carl Bildt och Chile under Augusto Pinochet.

      1. Jovisst. När man faktiskt kan säga ”endast Augusto Pinochet och Carl Bildt”, då inser man hur extremt det svenska privatskolesystemet är.

  2. 1) Privatiseringen är bara andra steget, den inleddes med kommunaliseringen.

    2) Idén att man kan samla in obligatorisk skatt som sen delas ut i vinst är inte långsiktigt hållbar. Det finns en tydlig slutstation för politiken skatt-blir-vinst, antingen måste man betala privat för att gå i skolan, eller så läggs skolan ner.

Kommentarer inaktiverade.