Fotboll, politik och klassförtryck

Amnesty har idag släppt en rapport som visar hur byggherrar och byggbolag i Qatar håller migrantarbetare från Nepal, Filippinerna, Indonesien och andra asiatiska länder i slavliknande förhållanden under bygget av fotbollsarenor och annat inför Fotbolls-VM 2022.

Migrantarbetare i Qatar

Fakta i målet är följande:

  • Det finns 1,35 milljoner utländska medborgare som arbetar i Qatar.
  • 94% av arbetsstyrkan i landet utgörs av migrantarbetare
  • 90% av dessa har fått sitt pass beslagtaget av arbetsgivaren
  • 56% har inte tillgång till offentilig hälsovård
  • 21% får ofta inte  sin lön i tid
  • 20% får inte den lön som överenskommits
  • 15% arbetar med nåt helt annat än som överenskommits.

I detta land ska fotbolls-VM hållas. På de villkoren arbetar de som bygger upp arenor och annat inför fotbolls-VM. Ett byggande somåtfölsj av många rabetsolyckor och många döda arbetare. Det blir ett fotbolls-VM som spelas över döda kroppar, på blodet av människor som behandlas som slavar.

Det är inte rimligt att ett land där människor lever som slavar, utan demokratiska rättigheter och utan mycket av det som vi betraktar som grundläggande mänskliga rättigheter ska stå värd för fotbolls-VM:

År 2022 ska Fotbolls-VM hållas i Qatar. I samband med att bygget av arenorna påbörjas, uppmärksammar rapporten The Dark Side of Migration: Spotlight on Qatars construction sector ahead of the World Cup, utbredda och rutinmässiga kränkningar av migrantarbetarnas rättigheter. Vissa av övergreppen är så allvarliga att de kan utgöra tvångsarbete.

– Det är oacceptabelt att så många arbetare utnyttjas, berövas sin lön och tvingas kämpa för sin överlevnad i ett av världens rikaste länder, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.

Migrantarbetarna i Qatar arbetar ofta för små eller medelstora företag – underleverantörer åt större, multinationella företag, bland andra Qatar Petroleum, Hyundai E&C och OHL Construction.

– Företagen har ett ansvar att se till att de som anställs av underleverantörerna inte utnyttjas. De måste arbeta föregripande och inte enbart när övergreppen kommer till deras kännedom. Att blunda för vad som pågår är oförsvarligt – särskilt när det handlar om människors liv och möjlighet att försörja sig, säger Salil Shetty.

Rapporten, som baseras på intervjuer med arbetare, arbetsgivare och regeringstjänstemän, uppmärksammar en mängd kränkningar av migrantarbetarnas rättigheter. Det rör sig bland annat om uteblivna löner, bristande säkerhet på arbetsplatser och vidriga boendeförhållanden. Amnestys utredare träffade även dussintals arbetare som under flera månaders tid hindrats av sina arbetsgivare att lämna landet.

– Qatar kommer att fortsätta vara i strålkastarljuset fram till Fotbolls-VM. Det ger regeringen en chans att visa för världen att de tar sina skyldigheter att respektera mänskliga rättigheter på allvar, säger Salil Shetty.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Tack till Mattias Gardell för rubriken och tipset.

Advertisements