Sverige är världens minst rasistiska land

Undersökning efter undersökning visar samma sak. Sverige är världens minst rasistiska land, världens mest toleranta land, världen minst religiösa land, världens bästa land för alla grupper som avviker. Sverige är världens mest extrema land med värderingar som avviker från resten av världens på en massa punkter. Avviker positivt. Det gäller synen på invandrare, invandring, flyktingar, kvinnor, homosexuella, religion, barn, våld och en massa annat.

Det här är saker, uppfattningar och attityder som måste vårdas. Bra saker som måste värnas. Det görs inte genom att hävda att Sverige är ett rasistiskt land. Samtidigt är det klart att det finns rasism, men den är mindre än i stort sett alla andra länder. Självklart finns det strukturell diskriminering inklusive strukturell rasism, men den är mindre än i de flesta länder. Att ständigt tjata om att Sverige är rasistiskt underminerar i själva verket den antirasism som finns. Människor känner sig felaktigt utpekade och ställer sig i en utanförposition. När det väl har hänt är det lättare att skylla på andra, lättare att bli rasist, lättare att ogilla muslimer, judar, homosexuella osv.

Om den rasism som förekommer har jag skrivit en rad inlägg:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Sverige är världens minst rasistiska land”

Kommentarer inaktiverade.