Nolltaxerare bakom Lexbase

Jonas Häger heter huvudägaren i företaget bakom databastjänsten Lexbase. En tjänst där det går att söka reda på dömda brottslingar och läsa domarna. Jonas Häger är en nolltaxerare. Dessutom har han haft affärer ihop med ett antal dömda brottslingar:

Jonas Häger var inte på bolagets presskonferens i Stockholm i går. Trots sitt dominerande aktieinnehav i Lexbase har Jonas Häger nolltaxerat sedan 2007. Senast han hade en deklarerad inkomst var 2006 när han tjänade 44.500 kronor.

Häger vill inte svara på frågor, utan låter via sin affärspartner Pontus Ljunggren hälsa att hans nolltaxering beror på att ”han varit ute och seglat”. Startkapitalet ska han ha ”fått låna av anonyma affärsänglar”.

Enligt en granskning DN gjort han har tidigare har han varit delägare i flera kommanditbolag där några av delägarna är dömda för grova brott.

–?Brottsligheten hade inget med företaget att göra, utan var av privat karaktär, säger Jonas Häger via Pontus Ljunggren.

[…]

Drygt två veckor innan Lexbase bildades hoppade Häger av ett bolag som sysslar med webbproduktion, där affärskompanjonen dömts för att ha skjutit en person i magen på en fest. Tingsrätten fällde 2011 den mannen för grovt vapenbrott, vållande till kroppsskada och dopingbrott.

Han gick ur kommanditbolaget innan brottet begicks.

Jonas Häger äger 95% av företaget och Pontus Ljunggren 5%. Endast den sistnämnde var på bolagets presskonferens igår.  Med tank på att Häger inte haft några inkomster på många år är det inte utan att man undrar varifrån han fått pengar till att starta Lexbase. Förutom Lexbase har de två också företaget Vivalto Information AB. Enligt informationen på Jonas Hägers Linkedinsida har han tidigare haft eller har fortfarande kopplingar till sajten Twostrokerider som varande en av grundarna.

Pontus Ljunggren har för sin del kopplingar till familjen Clewehielm, kände från underliga affärer med bland annat guld. Bland annat sitter han i styrelsen för 24 Money Spar och Guld Kredit Svenska AB  samt ett antal andra bolag i samma branscher. Alla är bolag som ingår i Gjallerkoncernen som ägs av familjen Clewehielm

Sannolikt är det som företaget gör inte olagligt och inte ett brott mot lagen, men det är uppenbart ett moraliskt och politiskt tveksamt agerande.

Intressant?
Media: DN, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

PS. 17:13. Pontus Ljunggren har redan hoppat av Lexbase-bolaget och verksamheten.

Advertisements

One Reply to “Nolltaxerare bakom Lexbase”

Kommentarer inaktiverade.