Vem har sagt att Åkesson ska tystas?

Hanne Kjöller

Hanne Kjöller

Det är det ingen som sagt. Inte heller har de protester mot rasisterna i Sverigedemokraternas som ägt rum haft det som syfte. I det fall det ändå blivit resultat har det varit sverigedemokraternas eget beslut trots att möjlighet för tal funnits. I Göteborg ställde de in för att det var för lite folk som ville lyssna. 20 personer på Götaplatsen är ett fiasko. Hanne Kjöller argumenterar mot nåt som inte finns även om hennes artikel inte på alla punkter är heltokig. Folk som anser att Åkesson ska tystas finns helt enkelt inte.

Däremot finns det gott om folk, en majoritet faktiskt som inte gillar rasism, Åkesson eller sverigedemokraterna.  Gott om folk som tycker att ingen ska behöva tvingas lyssna på Åkesson. Det är dessa mycket vanliga människor som protesterar mot rasism och rasisterna i SD var gång de visar it fula tryne. I små arbetarorter som Stenungsund, i större städer som Göteborg och i medel- och överklassdominerade kommuner som Kungsbacka. Ja, överallt faktiskt. Visst får Åkesson tala, men det är ingen demokratisk rättighet att ha nån som lyssnar. Men ju mindre Åkesson får tala, ju mindre stöd kommer hans parti att få. Ju mindre han får vara med i media ju svagare blir hans parti. På den punkten har Kjöller fel.

Hur många människor uppfattar protesterna mot SD och deras valmöten beror väldigt mycket på media. Skriver media att det var ett SD-fiasko i Göteborg (vilket det verkligen var med 20 personer som ville lyssna) så kommer en majoritet av människor att uppfatta det så. Formulerar media sig däremot som ”motdemonstrationer gynnar SD” eller skriver att det är ett hot (eller angrepp) mot demokratin att folk engagerar sig mot rasism (hur media och borgerliga tyckare får ihop det har jag aldrig begripit) så är det klart att det finns människor som får mer sympatier för SD. Så länge media behandlar SD som offer är det problem. Så länge media diskuterar SD:s frågor utifrån SD:s frågeformuleringar  på det sätt som sker idag så underblåser media SD. Media gynnar SD helt enkelt. Det finns ingen anledning att skriva så mycket utifrån SD.s problembeskrivningar som det görs.

Rasistiska organisationer kan aldrig vara en del av demokratin. Rasistiska åsikter och rasistiska organisationer må finnas och kan säkert aldrig försvinn helt, men de ska inte behandlas som om de var rumsrena eller en del av demokratin. Rasism är aldrig demokratiskt. Rasistiska organisationer är inte demokratiska. Rasistiska partier är inte demokratiskt bara för att de sitter i ett parlament. Det gjorde också Hitlers nazister. Ska vi betrakta dem som demokrater? Är det vad Hanne Kjöller, Gudmundson och deras likar vill?

Rent generellt borde vi diskutera SD mindre och Vänsterpartiet mer.  Vänsterpartiet behöver uppmärksamhet. Så även om jag inte alltid är förtjust i vad de gör, vad de säger eller hur de agerar så tycker jag att folk ska rösta på dem. Själv tänker jag personrösta på Malin Björk i EU-valet.

Intressant?
Mer: Skanskan1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements