Välj bort de identitetspolitiska partierna

Det kommer att bli nyval. Enda sättet att motverka en borgerlig regering eller att Sverigedemokraterna från inflytande över politiken är att säkerställa en vänsterseger med ett så stort Vänsterparti som möjligt. Därför borde alla människor som anser sig vara vänster rösta på Vänsterpartiet och inte på identitetspolitiska partier som Miljöpartiet (MP) och Feministiskt Initiativ (F!). Den som uppmanar till röstande på något av dess partier borde tänka sig för fler än en gång.

Dels gynnar argumentationen för MP och F! identitetspolitiskt, individfokuserat tänkande och röstande. Dvs det gynnar också andra identitetspolitiska partier som Sverigedemokraterna (SD) och Kristdemokraterna (KD). Själva argumentationen kan alltså bidra till det som vi inte vill ha. Vi som anser oss vara vänster och vi som är vänster. En klassmässig argumentation för att rösta på parter som står för jämlikhet fungerar omvänt. Drar bort intresset från individuella fixerade identitetspolitiska frågor.

För att få människor med rasistiska åsikter att inte rösta på ett rasistiskt parti krävs att fokus inte läggs på rasism eller antirasism, utan på jämlikhet, ekonomiska frågor, arbetslöshet, bostäder och hur det är fattiga som drabbas av den nuvarande politiken. Inte på att det är kvinnor och invandrare som drabbas, utan på att det är arbetare som drabbas. Fattiga som drabbas. Det ska vara fokus. För Vänsterpartiet, för Socialdemokraterna. Det är enda möjligheten att minska SD:s inflytande och att vinna valet.

Uppmaning till röstande på identitetspolitiska partier som Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ kan inte få rasister att rösta på nåt annat än SD. Det är därför inte en vettig väg att gå. Inte en vettig argumentation. Dessutom bidrar det till ett litet Vänsterparti och till att en politik för jämlikhet och minskade ekonomiska klyftor blir mer avlägsen. En röst på Feministiskt Initiativ kan dessutom få ännu värre följder. Bortkastad röst. Borgerlig regering. Den risken kan vi inte ta helt enkelt.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna måste fokusera på klassfrågor, ekonomiska rättvisefrågor och alla som anser sig vara vänster, för ett jämlikt och solidariskt samhälle bör rösta på Vänsterpartiet.

Läs också:

Intressant?
Media: DN1, 2, 3, 4Röda Malmö, SMP1, 2, 3, 4, Skanskan1, 2, 3, 4, 5, 6, NSK1, 2, 3, 4, 5, 6, LT1, 2, 3, 4, Bilderblogg, Internationalen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

10 Replies to “Välj bort de identitetspolitiska partierna”

 1. Jag tror att det här har varit planerat sedan dagarna efter valet. Löfven lade bollen på straffpunkten men lät Sd och Anna ”stockholmare är smartare än lantisar” Kindberg Batra själva sparka in den i eget mål. Den svenska borgerligheten kommer fullständigt att smulas sönder i ett nyval. Skulden för den uppkommna situationen ligge på den borgerliga femklövern (Allianzen+Sd). Kd, Fp och kanske även C åker ur riksdagen.

  1. Nej så tror jag inte det går. Jag är rätt säker på att borgerligheten mycket väl kan vinna valet och bilda enregering med stöd från SD.

   KD åker med säkerhet inte ut. Ett lågt valdeltagande garantera det.

 2. Ett grundproblem är att vänstern, om vi då menar de som vill ha en verklig förändring av maktstrukturerna i samhället, är svagare än någonsin. Vi kan önska oss ett starkare vänsterparti på bekostnad av miljöpartiet, FI och progressiva fackföreningsnära delar av socialdemokratin men det förändrar inte det faktum att socialdemokraterna i frågor om maktstrukturer är som vilket annat mitten- eller högerparti som helst.

  I den politiska situation vi har i dag är det inte säkert att en försvagning av miljöpartiet vore bra. Om miljöpartiet skulle åka ur riksdagen skulle det knappast uppvägas av vänsterpartiet. Risken är istället att socialdemokraterna drivs än mer åt höger i sin rädsla att inte tillfredsställa ”mittenväljarna”.

  Socialdemokraterna av idag är på inget sätt främmande för ett nära samarbete med mitten- och högerpartier och troligen är det där vi hamnar efter nyvalet. Att det inte sker nu har mer med politisk taktik att göra. Nu tuppfäktas det lite men i mars ska vi nog inte bli förvånade om socialdemokraterna tar steget och blir ett ”mittenparti” på riktigt. I detta scenario krävs motvikter och då behövs alla progressiva krafter i både miljöpartiet och FI även om de fokuserar på identitetsfrågor. Alternativet i dagsläget är en än mer marginaliserad vänster.

  1. MIljöpartiet är ett borgerligt parti och det löper ingen so helst risk att åka ur. Det finns inget bra med miljöpartiet ur vänstersynpunkt. Därför är det bra om Vänsterpartiet är staekare och miljöpartiet svagare. Vänstermänniskor ska inte rösta på MP då en röst på MP innebär en försvagning av de parlamntariska vänsterkrafterna.

   Feministiskt Initiativ är också ett borgerligt parti, dvs de är inte socialister. De kommer inte in i riksdagen och alla röster på dem innebär därför en försvagning av det parlamentarisk läget för de progressiva krafterna i ekonomiska frågor. Detta faktiskt oavsett om de kommer in eller inte. Men kommer de inte in, det troliga, så är det också en bortkastad röst på ett parti som dessutom inte är vänster.

   Allt de du skriver i övrigt understryker vikten av ett större vänsterparti.

   1. Det finns inga förutsättningar för socialism i Sverige under överskådlig tid, därtill är vänstern alldeles för svag. Däremot finns det förutsättningar att försvara välfärdssamhället och i någon liten mån också öka inslaget av fördelningspolitik. Förutsättningen för detta är att socialdemokraterna inte frestas att liera sig med Alliansen. Det är inte självklart att ett starkt vänsterparti med nödvändighet främjar detta syfte.

    FI var inte jättelångt ifrån att komma in i riksdagen, det må vara att partiet inte är dogmatiskt socialistiskt men jag vill ändå påstå att partiet är progressivt och har många vettiga åsikter. Om FI kommer in i riksdagen kommer det att stärka vänsterblocket och försvåra för socialdemokratin att bli ett mittenparti ”på riktigt”. FI i riksdagen skulle ge fler mandat jämfört med att en del av nuvarande FI väljare skulle rösta på vänsterpartiet.

    Själv har jag alltid röstat på vänsterpartiet, inte av entusiasm utan av brist på alternativ. För att försvara välfärdssamhället är jag inte helt främmande för att byta till FI.

    1. Vi är inte överens. Feministiskt Initiativ är inte progressivt i ekonomiska frågor, utan reaktionärt.

     För ett år sen var vänstern i Spanien lika svag som i Sverige. Se hur det är nu. Saker ändras fort i turbulent tider.

     Byter du til F! garanterar du en borgerlig regering som tillträder med stöd av SD. Knappast ett försvar för en fiktiv välfärdsstat utan en hjälp till fascisterna att få makt. Det viktiga nu är att se till att begränsa fascisternas inflytande. Det gör du inte genom en bortkastad röst på F!

     1. Nej vi är inte överens. Min poäng är att den enda möjlighet som finns för att undvika att socialdemokraterna blir ett mittenparti är en rödgrön majoritet i riksdagen. Jag tror att enda chansen för detta är att FI kommer in i riksdagen då vi aldrig kan få alla FI-väljare att gå över till vänsterpartiet.

      Blir det ingen rödgrön majoritet kommer socialdemokraterna i praktiken att behöva samarbeta med alliansen. Då kommer slakten på de framsteg, i rätt riktning, som faktiskt gjorts att börja. Jag är fullständigt övertygad om att det första som socialdemokraterna kommer att överge är motståndet mot välfärdskapitalismen. Också utrymmet för fördelningspolitik kommer att bli mindre och de marginella höjningarna av skatterna för höginkomsttagare kommer att bli än mer marginella. Högerpolitiken kommer bara att fortsätta.

     2. Det är helt fel. Av två skäl.

      – F! kommer inte in.
      – F! innebär ingen vänstervridning av politiken.

      En röst på F! är en bortkastad röst (De diskuterar just nu själva om de ska uppmana till en rösta på V, vi får se hur det blir med det). En röst på V är därmed enda garantin för en vänstervridning av politiken.

      Vi kommer inte längre så vi kan nog sluta diskutera.

 3. Riksdagen fungerade bättre när mp och sd inte satt i den. Mp är riksdagens mest reaktionära parti, de hänvisar till prästen Malthus teorier från 1850, utan att ens veta om det.

Kommentarer inaktiverade.