Organiserat fusk hos Attendo

Vad som utan tvekan verkar vara ett organiserat fusk har avslöjats i det privata vårdföretaget Attendo. Det handlar om hemtjänstfusk i Norrtälje kommun:

Det misstänkta fusket upptäcktes när en brukare bosatt på en ö i skärgården slog larm om att hen inte fick tillräckligt med hjälp. Samtidigt hade Attendo rapporterat att de hade varit på plats all beviljad tid. Vid en granskning upptäckte kommunen att de fuskade med inloggningen.

– Vi har ett elektroniskt system där det sitter en tagg hos brukaren som man loggar in på med hjälp av sin smartphone. De har loggat in redan när de har klivit på båten i Norrtälje och debiterat för restiden, så de måste ha tagit ner taggen så att de kan läsa av den när de vill, säger Robert Beronius, strategisk kvalitetsutvecklare på Norrtälje kommun.

Eftersom Attendo får ersättning för båtresorna har de lämnat in underlag för det till kommunen, som då har kunnat se att de har åkt båt samtidigt som de varit inloggade.

Hos den enskilda brukaren rör det sig om runt 30 timmar i månaden under 2014 som Attendo har tagit betalt för utan att insatsen har utförts. Totalt är det 300 000 kronor som Attendo nu måste betala tillbaka. Men kommunen utreder om det har pågått ännu längre, så det kan komma att handla om mer pengar.

Företaget menade först att det handlade om en enskild anställd, men det visade sig att alal som arbetade hos den aktuella personen gjorde på samma sätt. Fusket är resultatet av att Attendo lämnat ett anbud som inte tagit hänsyn till att en del äldre i Norrtälje kommun bor på avlägsna öar vilket medför långa restider. Hemtjänsten och vården av dem har därför blivit en förlustaffär för företaget.

Upphandlingen och kommunens förfarande att anta för låga anbud och de privata vårdföretagens system med att lägga extremt låg anbud har i fallet Norrtälje samverkat för att skapa en situation där fusk nästan tvingades fram. I detta fallet fusk som är brottsligt och rubriceras som bedrägeri.

Sannolikt finns det mängder med liknande saker i alla kommuner som anlitar privata vårdföretag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements