Skottlossningen vid Vårväderstorget – inte meningslöst våld

En lokalpolitiker från Biskopsgården, socialdemokraten Jahja Zeqiraj, är intervjuad i GT om skottlossningen på en krog vid Vårväderstorget. Där säger han att det måste bli ett stopp på det meningslösa våldet. Ärligt sagt är det ett något förvirrat uttalande. Våld bland och mellan kriminella nätverk och gangstergäng är sällan meningslöst. Det har i stort sett alltid mening och syfte. Det handlar om varningar, straff, undanröjande av konkurrens, hämnd osv. Det finns utan tvekan en logik bakom våldet som alltså är allt annat än meningslöst.

Göteborg har en hel del gängrelaterat våld. Sannolikt mest i Sverige och så har det varit mycket länge. Samtidigt har Göteborg en lägre total brottslighet än de andra två större städerna i Sverige. Det finns troligen ett samband mellan detta. Kriminella nätverk och gäng vill ofta stoppa mindre brottslighet som drar till sig poliser då detta stör droghandel och andra saker som de kriminella nätverken och gängen tjänar en stor del av sina pengar på.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements