Fler misstänkta och fler misstänkta brott i Contenderhärvan

Den härva med ekonomiska brott som utreds kring bolaget GKL, Amarant Mining och andra anknutna bolag och de så kallade Contender-obligationerna blir allt större. Utredningen berör ett antal olika brott som har begåtts av ett flertal personer. Dessa personer anhölls den 24 mars och kommer i första hand att förhöras. Brottsmisstankarna är riktade mot var och en av dessa individer och huruvida de sedan kommer att begäras häktade eller ej är inget som kammaråklagaren kommenterar i nuläget utan något som utredningen får utvisa. Det rör sig om brottslighet som pågått under flera år och bland de anhållna återfinns en man vid namn Fredrik Rodger samt personer med kopplingar till honom:

Bland de misstänkta finns Fredrik Rodger som är vd på Contender Kapital Holding och företrädare för Contender Management Ltd samt agent för obligationsinnehavarna. Han sitter även i Mineral Invests styrelse sedan i höstas.

Enligt åklagare Stig Åströms framställan om offentlig försvarare rör misstankarna mot Rodger flera omständigheter med koppling till Contender-obligationerna:

• Grovt svindleri rörande HY I-obligationen hösten 2009.

• Grov trolöshet mot huvudman under perioden november 2009 tilll sommaren 2010 ”avseende hanteringen av investerares obligationslikvider för serierna HY I och HY II”.

Rodger misstänks också för skattebrott då han enligt åklagaren inte har deklarerat ersättningar från utlandet under åren 2010-2013.

Han ska också ha gjort sig skyldig till bokföringsbrott då han underlåtit att registrera svenska filialer för utländska firmor och inte heller upprättat bokföring för dessa under perioden 2008-2011.

En kollega till Rodger misstänks för skattebrott och en man med släktskap till Rodger är också anhållen som misstänkt för bokföringsbrott. Om detta är kopplat till Contender-obligationerna eller inte säger Ekobrottsmyndigheten och åklagaren inget om. Förutom utredningen kring Contender-obligationerna finns det också utredningar om bolagen IGE Resources och Mineral Invest i vilka GKL och Contender satsade pengar.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements