Våldsamma kontrollanter – G4S blir av med uppdrag

Ett par kontrollanter använde ett totalt onödigt och överdrivet våld mot en bussförare i Göteborg. Resultatet blev en folkstorm mot Västtrafiks kontrollanter, i detta fall anställda av bolaget G4S. Bussförarna hotade med strejk. Som en följd av det hela har Västtrafik sagt upp avtalet med G4S på grund av avtalsbrott. G4S har skött en mindre del av biljettkontrollerna och huvuddelen sköts av Securitas om inte på något sätt är inblandade i den nuvarande skandalen.

Fler utredningar pågår och kommer att göras kring vad som hände när kontrollanterna gav sig på bussföraren. Polisutredningen dröjer dock sannolikt då polisen uppger att de har mycket att göra för tillfället på grund av skjutningarna och annat. Men andra interna utredningar hos G4S och Västtrafik pågår. Av dessa framgår att kontrollanterna hävdar att chauffören varit aggressiv och matat slag mot dem. Dessa uppgifter motsägs av vittnen och filmer från händelsen. Det verkar uppenbart att kontrollanterna ljuger.

Bussföraren var på väg hem från arbetet när det hela skedde. Han åkte utan giltigt färdbevis på det formella planet. men kutym är att detta är okej. Skulle det vara sanktionerat officiellt så skulle det räknas som en förmån och beskattas, men inofficiellt har det alltid varit så att förare och andra som arbetat åt bussbolag, Västtrafik etc åkt hem utan formellt giltigt biljett. Dessutom har alla rätt att åka gratis i arbetet och en kontrollant kan inte veta om en förare åker i tjänsten eller inte. Alltså måste de acceptera att förare reser på detta sätt.

Så skedde inte och det finns all anledning att tor att de två kontrollanterna agerade som de gjorde på grund av fördomar (rasism). Någon annan logisk förklaring går inte att hitta.

Det är bra att de två personeran från G4S inte längre kommer att arbeta som kontrollanter, detta på grund av Västtrafiks uppsägning av kontraktet med G4S. Men de två borde få sluta på G4S också. De är helt klart inte lämpliga som väktare/vakter etc heller.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements