Världens bästa land på integration

I en undersökning av hur väl invandrare klarar sig i ett nytt land och hur integrationen in i samhället fungerar så är resultatet att Sverige är det bästa av alla undersökta länder på dessa områden.

De undersökta länderna är EU:s medlemsländer, Australien, Japan, Norge, Island, USA, Kanada, Nya Zeeland, Sydkorea, Turkiet och Schweiz, dvs de rikaste länderna i världen. Undersökningen heter MIPEX (Migrant Integration Policy Index), finansieras bl.a. av EU och genomförs av en rad forskningsinstitut i de i studien ingående länderna. Sverige var bäst också förra gången undersökningen genomfördes, dvs 2010.

Tidningen ETC har ställt några frågor till regeringens Natali Sial, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som svarar:

– Det är jättekul att Sverige får så goda resultat men det finns fortfarande mycket mer vi kan göra. Vi har till exempel ett problem med sysselsättningen när det kommer till utrikesfödda och inrikesfödda där det tar längre tid för utrikesfödda att komma i arbete. Där satsar regeringen enormt mycket för att försöka korta den tiden, säger Natali Sial.

[…]

– Sverige har väldigt höga ambitioner vilket förklarar våra resultat. Vi försöker se flera olika delar kring vad den nyanlände behöver för att kunna integreras. Till exempel ska man inte bara ha ett jobb, man ska ha rätt jobb. Det är mycket kvar att göra, men självklart otroligt roligt att vi ligger i topp, säger Natali Sial.

Tyvärr verkar det dock som om ETC-journalisten missuppfattat vissa saker. De i år publicerade resultaten gäller för år 2014 och förra gången som undersökningen gjorde var 2011 och visar då resultaten från år 2010. MIPEX genomförs och publiceras ungefär var fjärde år. Sveriges resultat har inte heller försämrats sen dess vad jag kan se. I motsats till vad ETC skriver så har dock Danmark förbättrat sina siffror med hela 10 poäng. Danmark är tillsammans med Island dock mycket sämre än Sverige och de övriga nordiska länderna på integrationsområdet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements