Rapport visar att det finns ekonomisk segregation men inte etnisk

ESO-rapporten om etnisk segregation visar faktiskt i själva verket att det inte finns etnisk segregation i Sverige. Istället finns det ekonomisk segregation.

Det är på grund av att folk tjänar lite eller mycket, har ett arbete eller inte som de bor i ett visst område. Att tjäna lite följer visserligen till stor del etnisk tillhörighet, men en majoritet av låginkomsttagarna är inte invandrare. Däremot är arbetslösheten högre och inkomsterna lägre för nya invandrare vilket gör att de hamnar i fattiga bostadsområden. Effekten av detta är att det ser ut som om det finns etnisk segregation. Men. Det är arbetsmarknaden och ekonomin som i huvudsak bestämmer var du bor. Inte etniciteten. Det är uppenbart utifrån ESO-rapporten Boende med konsekvens – en ESO-rapport om etnisk bostadssegregation och arbetsmarknad. Segregationen är ekonomisk, dvs beroende på klass.

Samtidigt är rapporten också felaktig på vissa punkter. Författarna av rapporten påstår att flykting- och anhöriginvandring är det vanligaste idag. Det är fel. Arbetskraftsinvandring är det vanligaste följt av anhöriginvandring (2016 skulle här kunna blir ett undantag på grund av den stora mängden asylsökande som kom 2015). Anhöriginvandringen är i mycket liten utsträckning sammankopplad med flyktinginvandringen utan främst sammankopplad med andra saker. Den största enskilda gruppen av anhöriginvandrare är thailändska kvinnor som gift sig med svenska män. Även i övrigt är det vanligt att giftermål är orsak till anhöriginvandringen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Rapport visar att det finns ekonomisk segregation men inte etnisk”

Kommentarer inaktiverade.