Förvirring om invandring ger skev debatt

Flyktingar står för en begränsad del av svensk invandring. Omkring 20-30%. Många tror att det är huvuddelen av invandringen. Så är det inte. Förvirring råder. Mellan 25 och 50% av alla som söker asyl får stanna. Problemet med platser berör de som söker asyl. Att begränsa antalet platser för asylsökande har därmed en marginell effekt på invandringen till Sverige. Fyra folkpartister är med andra ord helt ute och cyklar i DN. Deras förslag är meningslösa i praktiken vilket betyder att de fyra enbart spelar på den rasism som finns hos cirka 25% av den svenska befolkningen. En rasism som alltid funnits där.

2013 sökte 54 000 människor asyl i Sverige.Orsaken till att folk söker asyl i Sverige är i första hand att det är krig i hemlandet. 24 000 människor fick stanna samma år. Totalt invandrade cirka 116 000 personer till Sverige under 2013. Inte ens en fjärdedel av dessa var sådana som fick uppehållstillstånd efter att ha sökt asyl. Den enda invandring som diskuteras är flyktinginvandringen. En mindre del av invandringen till Sverige. Det är orimligt.

18% av den totala invandringen år 2013 var återvändande svenskar. När det gäller andelen av beviljade uppehållstillstånd och uppehållsrätter år 2013 stod asylsökande för 16% och andra typer av flyktingar för ytterligare cirka 10%. Med anhöriga till flyktingar blev den totala andelen 35% av alla beviljade uppehållsrätter och -tillstånd. Den allmänna debatten kring invandringen och eventuella problem berör bara de 25% som är asylsökande och flyktingar. En klar minoritet av invandrarna som kommer till Sverige. 16% fick bara tidsbegränsade uppehållstillstånd så andelen flyktingar med permanenta uppehållstillstånd var cirka 9%.

Invandring

Den viktigaste anledningen till att invandra till Sverige är arbete. Cirka 34% av alla som fick uppehållstillstånd och uppehållsrätt i Sverige under 2013 fick det på grund av arbete. 18% är de som fått uppehållsrätt enligt EES-avtalet. Till detta kommer 6% av invandringen som bestod av studenter och 25% som bestod av anhöriginvandring och adoptivbarn. Den största gruppen bland anhöriginvandrare är kvinnor som gifter sig med svenska män, det vanligaste ursprungslandet är Thailand.

Arbetslöshet och brist på bostäder är problem som berör alla i samhället. Det är inget flyktingproblem, inget invandringsproblem. När de fyra folkpartisterna gör det till ett flyktingproblem går de rasisternas ärenden. Spelar på rasismen, underblåser rasism.

Att flyktingar ofta har en högre arbetslöshet till en början i Sverige är i stor utsträckning en språkfråga. Ingen kan svenska vid ankomsten. I andra länder kan de ofta språket (engelska, franska, spanska) eller så finns det en så stor minoritet som har samma språk i det land flyktingen kommer till att det finns en separat avgränsad arbetsmarknad inom den specifika gruppen. Så är det exempelvis i länder som Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Kanada och USA.

Det finns enkla sätt att göra det lättare för flyktingar att få jobb. Ta vara på de som är utbildade till yrken som det råder brist på i Sverige. Bättre svenskaundervisning.

Flyktinginvandring är en begränsad del av invandringen till Sverige. Den får alldeles för stor del i debatten. Det ger en felaktigt bild av hur invandringen till Sverige ser ut, förstorar begränsade problem och innebär att förslag och åtgärder kring invandring ofta blir missriktade och felaktiga.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • super_leggera

  Undrar om här inte saknas en liten detalj; anhöriginvandring. Först kommer en som söker asyl, sen kommer det två-tre till som anhöriga?

  Jag tror också att det alltid är sant att större delen av invandringen kommer från grannländerna, i alla länder, alla världsdelar.

  • Nej, den saknas inte. Anhöriginvandring vad det gäller flyktingar är inte så stor. Cirka 9% och de ingår i de 35 procenten. Du har inte läst ordentligt.

   Den stora anhöriginvandringen är giftermål och den största gruppen är thailändskor. Andra stora grupper är polskor, filippinskor, ryskor etc. Men även US-amerikaner, tyskar och britter är vanligt. Att invandrare eller barn till invandrare gifter sig med folk från föräldrarnas hemland är också vanligt. Exempelvis Turkiet och Jugoslavien.

 • Det är en helt felaktigt siffra. Det är nån som räknat all anhöriginvandring som om den tillhörde flyktingar. Men det är bara en mindre del av anhöriginvandringen som har med flyktingar att göra. Det som jag länkat är de verkliga siffrorna och uppgifterna kommer från Migrationsverket. Jag har länkat till källorna. Det finns ingen anledning att ta uppgifter från andrahands- eller tredjehandssajter när korrekt information finns från ursprungskällan. Gå till migrationsinfo. Där finns all information. Den information jag presenterar är den korrekta. Uppger andra sajter andra siffror ljuger de.

  • super_leggera

   Det var bra. Ju mindre det verkliga problemen med flyktingar är desto bättre. När man vandrar över internet finns det helt olika intresse för denna fråga. Själva språk bruket skiljer; vissa oroar sig för integrationen, andra för invandringen. Viljan att lyfta fram och släta över är det som syns allra mest.

   Du återger den kontrollerade invandringen, den migrationsverket har statistik över? Är det verkligen någon som vet hur många som bor i tex Malmö? I verkligheten alltså.

   • Det finn säkert ett mörkertal som vi inte har koll på. Antalet papperslösa brukar uppskattas till mellan 10 000 och 40 000 av de som arbetar med den typen av frågor. Det är i alla fall de siffror som jag hört och sett. Ingen vet hur många det är.

    Till det tillkommer folk från främst Litauen och Polen som arbetar svart i Sverige liksom folk från EU-länder som bara stannar kvar utan att skriva sig här osv.

    Sammantaget kanske det finns mellan 50 000 och 100 000 människor i Sverige som inte syns i statistiken. Antalet beror säkert på årstid (fler på sommaren).

    Invandring kan innebära problem. Det närbesläktade integration kan också innebära problem. Men de behöver inte vara några problem. Segregation är i allmänhet ett problem.