Militärkupp i Turkiet

Världen är orolig, eller rättare sagt Mellanöstern är oroligt. Krig i Irak, Syrien, Libyen, apartheid och ockupation i Israel och Palestina, förtryck och attentat i Turkiet. En oro som sprider sig till Europa i form av enstaka blodiga och obehagliga terroristdåd som i förrgår i Nice. 84 döda i vad som verkar vara ett islamistiskt inspirerat terrordåd, fats kanske utfört av en enskild knäppskalle.

Nu är det också ett försök till militärkupp i Turkiet. Det verkar handla om att delar av militären försöker ta makten, medan andra delar av militären är trogna den demokratiskt valda Erdoganregeringen. Det är demokratiskt med reservation då Turkiets vallagstiftning är ganska odemokratiskt med en mycket hög partispärr samtidigt som landet har lagstiftning som kraftigt begränsar mediers frihet och dessutom har lagstiftning riktad mot minoriteter som kurder och andra.

Försöket till militärkupp i Turkiet har sannolikt som syfte att motverka det religionens ökade roll i landet och är direkt riktad mot Erdogans och hans muslimska parti. Militärkuppen är inte den första riktad mot muslimska regeringar, vi har sett det i Algeriet för många år sen, för några år sen i Egypten och nu alltså i Turkiet. Det är inte heller första gången som det sker en militärkupp i Turkiet och det nuvarande militärkuppsförsöket är inte helt oväntat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

PS. Uppdatering 07:50 Militärkuppen i Turkiet verkar ha slagits ner och flera hundra militärer har gripits.

Advertisements