Fotbollsklubbarna som är associerade med matchfixning

Enligt en granskning som DN gjort är det främst tre svenska fotbollsklubbar som kan kopplas till misstänkt matchfixning, det är Syrianska FC (Södertälje), Landskrona BOIS och AFC United (Solna och Eskilstuna). Andra klubbar som misstänkts är Assyriska FF (Södertälje), Vasalund (Solna) och Assyriska BK (Göteborg). Syrianska FC är det lag som enligt har flest spelare på den lista från 2015 som Uefa tagit fram över spelare som misstänks för inblandning i matchfixning. Dagens ordförande i Syrianska FC menar att han har liten kunskap om vad som hände för några år sen och att det idag inte finns nån matchfixning i klubben:

De senaste åren har laget vid upprepade tillfällen varit inblandat i misstänkta matcher. Två av lagets matcher 2015 polisanmäldes, men det har även skett tidigare.

I augusti 2014 förlorade laget mot Jönköping med 0-4 på bortaplan och flera av spelarna i Syrianska stod för märkliga insatser. Under matchen noterades mycket stora oddsrörelser hos spelbolagen. Spelet stoppades och matchen polisanmäldes några dagar senare.

Många av spelarna har i dag lämnat klubben. Syrianskas ordförande Fikri Halef säger att det gick många rykten om klubben för två, tre år sedan och att han, eftersom han tillträdde i fjol, har svårt att uttala sig om det som varit. I dag upplever han inte uppgjorda matcher som ett problem i klubben, men han tillägger att det aldrig går att ge några garantier.

Syrianska är en fotbollsklubb som också omnämnts i andra mindre smickrande sammanhang.

Fikris motsvarighet i Landskrona Bois, Gabriel Munck af Rosenschöld, menar att det utan tvekan var så att spelare i klubben tidigare var inblandade i matchfixning men att klubben idag vidtagit åtgärder mot sådant.

AFC Uniteds ordförande Alex Ryssholm uppger att inte har någon kännedom om någons pelare i klubben som varit inblandad i matchfixning och att de arbetar hårt för att motarbeta sådant. Alex Ryssholm är i praktiken ensamägare av klubben som är uppbyggd på ett sätt som inte har någon direkt motsvarighet i övriga fotbollssverige.

Sammanlagt är 43 fotbollspelare som spelat i de två högsta divisionerna i Sverige med på Uefas lista. 25 av de 43 spelarna har förekommit i tre misstänkta matcher eller fler varav en spelare i hela 9 matcher, övriga 18 i en eller två. Tre spelare är knutna till agenter med koppling till matchfixning enligt DN och tre spelare är misstänkta för att ha deltagit i riggade matcher utomlands.

De flesta spelare som anmälts för matchfixning i Sverige har spelat i lägre serier, division 1 och division 2. Det är ett 40-tal matcher som anmälts i Sverige varav 14 under 2015. Endats en av de spelare som förekommer på Uefas hemliga lista förekomerm också bland de 24 spelare som i anmälningar utpekats som misstänkta för matchfixning.

Superettan ansågs under 2015 vara en av de euopeiska serier där risken var störst för uppgjorda matcher och 8 matcher anses vara misstänkta för att det förekommit matchfixning enligt DN.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements