ETC har fel om trängselavgifterna

I en artikel om trängselavgifterna (trängselskatterna) står det följande:

Enligt beräkningar från Transportstyrelsen minskar trafiken med mellan fem och sex procent årligen till följd av trängselskatten, en siffra som dessutom ser ut att öka för varje år.

Påståendet är inte sant vad det gäller Göteborg och trängselskatterna. Det är faktiskt en ren lögn utan något som helst stöd i de utvärderingar som finns. I den senaste utvärderingen står det:

Biltrafikflöden genom betalstationerna under betaltid har ökat med cirka 1,5 procent under 2016 jämfört med 2015. Biltrafikflödena är 5-6 procent lägre än innan införandet av trängselskatt, år 2012.

I förra rapporten stod det:

Biltrafikflöden genom betalstationerna under betaltid har ökat med 1-2 procent under 2015 jämfört med 2014.

Trafiken minskar alltså inte alls år för år utan den ökar år för år. Den minskning ETC påstår sker varje år motsvarar hela den minskning som skett sen 2012. Huvuddelen av den skedde första året och därefter har trafiken successivt ökat igen.

Frågan är var ETC fått sina felaktiga uppgifter ifrån? Eller är det bara en fråga om att ha missuppfattat vad det står i rapporterna?  Obegripligt, felaktigt och lögnaktigt är det i alla fall.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements