Nazistiska provokatörer stod för det så kallade vänstervåldet

I lördags försökte nazister demonstrera i Göteborg. De misslyckades kapitalt. De lyckades inte ens komma till sin samlingsplats innan de bröt mot lagen och stoppades av polisen. De var cirka 400 personer. Med tanke på att de innan hävdade att de skulle bli fler än 1 000 är siffran ett rejält fiasko.

Istället fylldes gatorna av massvis med antifascistiska göteborgare. 10 000 på Heden och många tusen som deltog i andra demonstrationer och aktioner på stan.

I media förekommer också uppgifter om att det förekommit stenkastning från antifascister. Det är så vitt det är känt inte sant. Det förekom visserligen stenkastning mot polisen från den antifascistiska sidan men det var inte huvudsakligen antifascister som kastade sten.

En grupp på nio svartklädda nazister sågs gå sakta genom det stora antifascistiska mötet på Heden. De observerades senare på Södra Vägen och tre av dem är med ganska stor säkerhet identifierade som några av dem som kastar sten mot polisen från antifascisternas sida vid Liseberg. Polisen ingrep egentligen aldrig för att stoppa stenkastningen utan den stoppades resolut av antifascister som angrep stenkastarna och jagade bort dem. Som en polis säger i GP:

– Vi har upplevt en väldigt god stämning och bra miljö. Jag tror många har haft en bra dag, även om marschen aldrig skedde. Jag tror många har fått utrycka sina känslor, det är några fåtal individer har kastat sten mot polisen, det är en liten skara som uttrycks sig på helt fel sätt, säger polisen Max Olsson.

Däremot drev polisen bort antifascister från Örgrytevägen och ut på kanterna, Bokmässan och Liseberg, eller längre upp mot Korsvägen.

Nu vet vi att nazister stod för en stor del av stenkastningen. De var vad vi kallar provokatörer. Provokatörers destruktiva verksamhet kan försvåras. Ett bra sätt att försvåra för dem är att inte tillåta maskering i demonstrationer. Då kommer de i de flesta att bli igenkända och identifierade på ett tidigare stadium och kan inte ställa till med oreda.

Om sedan en och annan överhettad ung man och antifascist drogs med i stenkastningen är det inget att hetsa upp sig över. Vi var 10 000 antifascister på Heden som sen intog (med polisens godkännande) det område när nazisterna skulle haft sin demonstration. Det var som Ann-Sofie Hermansson säger i radion:

Det genomfördes många manifestationer som människor deltog i runt om i stan, ut över Heden, Domkyrkan och Järntorget och sen den på Gustav Adolfs torg i fredags kväll…

– Alldeles utomordentligt roligt att se att Göteborgarna faktiskt går man ur huse.

– Det här kom nazisternas förhoppningar verkligen på skam. När dom säger att de ska ta över Göteborg den 30:e september, då svarar göteborgarna på det här viset. De flesta väldigt fredligt och står upp för demokratin och allas lika värde. Riktigt roligt att se. Det var skönt.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

PS. 3/10. En person som uppges komma från antifascisterna har häktats. Det kan mycket väl handla om en av de identifierade nazistiska provokatörerna. De 23 nazister som misstänkts för våldsamt upplopp har inte häktats då det finns så mycket bevis mot dem så de inte kan försvåra utredningen.

PS 4/10. De identifierade nazistprovokatörerna från Örgrytevägen är Bechir Rabani och Peter Imanuelsen (aka Peter Sweden). Så vitt det är känt kastar ingen av dem sten. De har dock omkring 5 svartklädda vänner med sig. De går ihop nästan hela tiden. En av de svartklädda tilltalar Peter Sweden med förnamn och frågar honom om han stängt av bluetooth etc på mobilen. Dessa svartklädda personer hör till de som kastar sten. En av de personer som jagar bort dem är bekräftad antifascistisk aktivist. Den häktade personen är 17 år gammal och utan fast adress i Sverige. Han har enligt de uppgifter som finns inga politiska kopplingar. En ledande nazist, Emil Hagberg har erkänt att de hade provokatörer bland antifascisterna.

Advertisements

4 Replies to “Nazistiska provokatörer stod för det så kallade vänstervåldet”

  1. Intressant tanke. Blev några av dessa provokatörer omhändertagna eller på annat sätt identifierade efter att de väl börjat bråka?
    Det skulle vara intressant om detta kunde beläggas.

    Det är ju annars en teori som visserligen låter rätt rimlig, men som också skulle kunna anföras i de flesta sammanhang där det finns maskerade bråkstakar, och några står säkert inte över att använda den som en panacé-förklaring av bråk från den egna sidan.

    1. Namn på två av männen finns. De skryter också på olika sajter om att de var där och provocerade fram bråk. Bechir Rabani och Peter Imanuelsen. Ytterligare en hade ett hakkors tatuerat på nacken. De såg också på flera platser och folk som sett dem när de gick över Heden har identifierat ett par av dem som samma personer som de som kastar sten. Vi ser ju också hur antifascister stoppar dem och jagar bort dem. Det är alltså ingen teori utan rena fakta.

Kommentarer inaktiverade.