Bra sjukvård är en klassfråga

Socialdemokraternas ledare i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, skriver i en debattartikel att bra sjukvård aldrig får bli en klassfråga. Det är både verklighetsfrämmande och rent hyckleri.

Bra sjukvård har alltid varit en klassfråga. De som har det bättre, överklassen, de rika, har alltid fått bättre vård. De kan köpa privat vård för stora pengar, men de får inte bara bättre vård på det sättet utan även i den allmänna sjukvården får de rika bättre vård. Det finns åtskilliga undersökningar som visar detta, däribland en som kom nyligen och som handlar om vården vid prostatacancer och det kom precis en rapport om cancervården generellt.

Socialdemokraterna har själva förvärrat situationen och ökat skillnaderna mellan den vård rika får och den vård som finns tillgänglig för fattiga, för arbetarklassen. Detta har de gjort genom att privatisera vården vilket lett till fler vårdcentraler i rika områden och färre i fattiga områden. Genom privatiseringar, besparingar och nedskärningar har socialdemokraterna ihop med högerpartierna försämrat vården för arbetarklassen och förbättrat det för överklassen.

När socialdemokraterna säger att de inte kan acceptera att bra vård är en klassfråga så är det rent hyckleri. De har själva sett till att bra vård är just en klassfråga, något som främst är förbehållet de rika.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements