Felaktigheter om segregation och mångfald i ETC-ledare

Ulrika Lindahl skriver om mångfald och segregation i en ledare i ETC. Det är i huvudsak en vettig ledare, men den presenterar helt felaktiga fakta om mångfald och segregation. I alla fall när det gäller Göteborg.

Majorna och Linnéstaden har inte på något sätt den sämsta mångfalden i Göteborg. Inte heller är Majorna-Linné ett av de rika områdena i Göteborg. Det är ett medelklassområde med inslag av arbetarklassområden och med genomsnittliga inkomster. Det är ett statistiskt fel på grund av att de flesta stadsdelsnämndsområden i Göteborg består av en rik och en fattig del som då tar ut varandra när de sammanställs. I själva verket är mångfalden minst i delar av Västra Hisingen, Västra Göteborg och Askim-Frölunda-Högsbo. Mångfalden är minst längs kusten i stadsdelar som Hovås, Näset, Fiskebäck, Långedarg, Hjuvik, Hästevik osv. Det är de rika områdena i Göteborg tillsammans med Lorensberg och Örgryte i centrum.

Lindahl framställer det också som att Öckerö kommun skulle vara en rik kommun. Det är felaktigt. Öckerö är en kommun med Volvoarbetare och yrkesfiskare. Visserligen en kommun där folk tjänar genomsnittligt över snittet i Göteborg, men inte på något sätt i topp.

Det är synd på en bra ledare att Lindahl inte har koll på fakta. Det är synd att ETC publicerar ledare som sprider felaktigheter. Fakta som är mycket lätta att kolla upp.

Läs också:

Advertisements