Svenska Ryanairpiloter varslar om strejk

I nästan ett år har Ryanair-piloter klart angett att de vill få till stånd förhandlingar om kollektivavtal med företaget. Hittills har Ryanair vägrat att komma till förhandlingsbordet. Nu har piloterna i Sverige varslat om en endagarsstrejk som ska äga rum den 10 augusti:

I december 2017 meddelade det irländska flygbolaget Ryanair att man tillåter fackförbund för sina piloter. Sedan dess har de svenska medlemmarna i SPF försökt inleda förhandlingar om kollektivavtal, som saknas för företagets piloter.

– Men Ryanair har konsekvent vägrat att träffa SPF med de företrädare för föreningen som vi väljer. Man har lagt restriktioner på vilka som får delta i förhandlingarna från vår sida, och det kan vi naturligtvis inte acceptera, säger Martin Lindgren, ordförande i SPF och pilot på Braathens Regional Airways.

Martin Lindgren säger att företaget inte vill förhandla med företrädare för facket som utöver sitt fackliga uppdrag arbetar som piloter för andra företag, vilket är normalt att förhandlare hos SPF gör.

Konflikten mellan personalen och Ryanair började år 2017 med sporadiskt inställda flygningar från några flygplatser i Europa i september. Uppgifter som cirkulerade i sociala medier och onlineforum spekulerades i att det var pilotbrist som låg bakom de inställda flygningarna.

Fler flygningar ställdes in men Ryanair kommenterade initialt inte uppgifterna och officiellt lämnades uppgifter om väder, ATC-strejker och andra yttre faktorer som flygbolaget inte kunde råda över var vad som orsakade de inställda flygningarna.

När över 2% av flygbolagets flygningar ställdes in under några dagar 2017 trots att franska flygledare jobbade som vanligt och några höststormar inte syntes till fick Ryanair till slut bekänna färg: det kan vara så att förändringar i semesterregleringar för piloter har lett till att vissa flygningar måste ställas in.

Under de senaste månaderna har turerna kring Ryanair och inställda flygningar lett till en kraftfull enighet bland piloter i flygbolaget. Piloterna har gått samman i European Employee Representative Committee´(EERC) för att tillsammans kräva rättigheten till en trygg anställning. Det är nog nu!

Det piloterna i Ryanair efterfrågar är basala rättigheter:

Ge oss rätten att organisera oss och förhandla kollektivt.
Ge oss rättigheten att ha en trygg anställning.
Ge oss rättigheten att själva utse våra representanter.

En majoritet av Ryanairs piloter baserade i Sverige bildade år 2017 en lokal facklig klubb inom Svensk Pilotförening (SPF). Svensk Pilotförening uppmanade då Ryanair att omedelbart påbörja förhandlingar med piloterna genom EERC.

Konflikten i Ryanair har fortsatt under 2018 med strejker bland piloter på Irland och kabinpersonal i flera andra länder. Den planerade pilotstrejken i Sverige gäller runt 80 procent av Ryanairs piloter i Sverige, drygt 40 medlemmar i SPF. Det är ännu oklart hur många resenärer som kommer att drabbas av den planerade strejken.

Piloterna i Sverige vill ha ett svenskt kollektivavtal för att få till ståndMan saknar exempelvis en svensk pensionslösning, en reglering gällande sjuklöner, tillämpning av svenska lagar kring arbetstid med mera.

Även tyska Ryanairpiloter kommer inom kort att gå ut i strejk.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!