Udda och märkliga valdistrikt i Göteborg

En av de märkligaste sakerna i Göteborg i detta års val är det låga valdeltagandet i Göteborgs södra skärgård. Det finns ytterligare en udda sak i södra skärgården, det är valdistriktet Brännö-Asperö. Valresultatet på Brännö-Asperö avviker kraftigt från vad som är vanligt på öarna utanför Göteborg. I riksdagsvalet var Vänsterpartiet det största partiet. Normalt sett har vänsterpartiet ett mycket lågt stöd på öarna. Siffrorna för riksdagsvalet är från den slutliga räkningen medan siffrorna från Valnämndens preliminära rösträkning (den så kallade onsdagsräkningen).

I årets val ökade Vänsterpartiet mycket kraftigt i riksdagsvalet på Brännö på grund av att sådana som i förra valet röstade på Feministiskt Initiativ i år röstade Vänsterpartiet. I  kommunvalet är det lätt att se att många de på Brännö som röstade på Vänsterpartiet i riksdagsvalet troligen röstade på Demokraterna i lokalvalet. Den vanliga överflyttningen från Moderaterna till Demokraterna syns också.

För att förstås valresultatet på Brännö måste man veta lite om de som bor där. På ön bor många personer som tidigare bodde i Haga. Personer som ockuperade och kämpade för att Haga skulle bevaras. Det är till stor del politiskt medvetna personer med också personer med alternativa livsstilar. Delar av befolkningen på Brännö är gamla hippies och unga hipsters. Så är det inte på någon annan ö i södra skärgården.

I vissa förorter finns också olika distrikt med markant annorlunda valresultat än i de omgivande distrikten. Ett sådant distrikt är Bergsjön norra. I de omgivande distrikten dominerar socialdemokraterna total med uppemot 60 procent av rösterna, men i norra Bergsjön fick de enbart 29,08%. Vänsterpartiet fick i detta valdistrikt ett lika stort stöd som socialdemokraterna i riksdagsvalet. I kommunvalet var socialdemokraterna dock klart större för många som röstade på Vänsterpartiet riksdagsvalet röstade på Feministiskt Initiativ i kommunvalet. Feministiskt Initiativ har ett mycket starkt stöd i valdistriktet (8,2% i kommunvalet) och det är faktiskt ett av deras starkaste distrikt i hela Göteborg.

Anledning till valresultatet i norra Bergsjön är att i valdistriktet bor en mycket stor grupp politiskt medvetna rollspelsnördar och andra med alternativa livsstilar. Där finns också kollektivhuset Stacken som lockar boende med alternativa livsstilar och vänsteråsikter. OMrådet har en ung befolkning och en för Bergsjön låg andel invandrare.

Ett annat område med udda valresultat är Hammarkullen. Namngivningen av valdistrikten i området är dock mycket märkliga. Gropens gård kallas Sandeslätt och området Sandeslätt kallas Hammarkullen västra. I valdistrikten Hammarkullen Centrum (Bredfjällsgatan), Hammarkullen västra (Sandeslätt), Hammarkullen östra (Hammarkulletorget) fick Rättvisepartiet Socialisterna ett starkt stöd i kommunvalet. De fick ett lika stort stöd som Vänsterpartiet på Bredfjällsgatan och Hammarkulletorget och större stöd i Sandeslätt än Vänsterpartiet.

Rättvisepartiet Socialisterna har medvetet flyttat in sina medlemmar i Hammarkullen från olika delar av Sverige för att skapa ett stöd i stadsdelen. Det har de lyckats med. På 1970-talet gjorde Kommunistiska Partiet samma sak och de var mycket starka där då.

Runtomkring i Göteborg finns också en del andra valdistrikt med märkliga och likartade valresultat. I tidigare val har de varit ännu märkligare med Piratpartiet som trösta parti ett val i ett distrikt och miljöpartiet som största parti förra valet. Valdistrikten är Mossen, Olofshöjd, Johanneberg västra och Björkekärr västra. Dess valdistrikt kännetecknas i detta val av högt stöd för småpartier och av att inget parti dominerar kraftigt.

I Björkekärr västra var Vänsterpartiet största parti i riksdagsvalet med 21,55%. Även här berodde den kraftiga ökningen av röster på en överflyttning av röstande från Feministiskt Initiativ. Därefter låg flera partier (socialdemokraterna, moderaterna, miljöpartiet, centern och liberalerna) på mellan 10 och 17 % av rösterna. I Johanneberg västra låg moderaterna, centerna, vänsterpartiet, socialdemokraterna, liberalerna och miljöpartiet på mellan 10 och 17 % av rösterna, i Mossen låg samma partier på mellan 12 och 18 % av rösterna och i Olofshöjd mellan 10 och 19%. I Johanneberg västra och Olofshöjd var moderaterna störst, i Mossen var Vänsterpartiet störst.

I kommunvalet fick Demokraterna ett markant lägre stöd i de fyra aktuella valdistrikten än i staden som helhet och jämfört med de omgivande valdistrikten. Moderaterna är det parti vars väljare tycks ha bytte till Demokraterna i kommunvalet.

Det speciella med dessa fyra valdistrikt är att de nästan helt och hållet består av studentlägenheter, av studentboenden. Björkekärr västra är Studiegången, Olofshöjd är ett studenthem i Burås, Mossen är Chalmers studenthem vid Mossen och Johanneberg västra är studenboendena inne på Chalmersområdet. Det är därför valresultaten varierar kraftigt från år till år och därför som mindre partier ofta är betydligt större i dessa valdistrikt. I år tycks det främst ha gynnat centern, liberalerna och vänsterpartiet.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!