Stöd ett vänsternej till högerpolitiken i riksdagen! Bygg motståndet i vardagen!

Vi uppmanar hela vänstern, arbetarrörelsen i alla sina delar och alla andra som vill ha ett rättvist, jämlikt och solidariskt samhälle att stötta Vänsterpartiet i beslutet att avvisa den borgerliga politiken i riksdagen och tillsammans bygga det nödvändiga motståndet i vardagen.

Den överenskommelse som nu lagts till grund för en ny regering är på många sätt unik. Långt ifrån att vara en kompromiss som neutraliserat högern är det ett aggressivt borgerligt program. Ett svek mot alla de fackföreningsmedlemmar, hyresgäster, arbetare och tjänstemän som röstat på socialdemokraterna för att få ett mer rättvist samhälle. Istället får de försvagat anställningsskydd, försämrad A-kassa, lägre lön för nyanlända och marknadshyror.

Åt överklassen – de som absolut inte röstat socialdemokratiskt – kommer regeringen å andra sidan med ett fång vackra blomster, stort som ett hölass. Sänkt arbetsgivaravgift, fortsatta skattesänkningar, privatiserad arbetsförmedling, fritt fram för vinst i välfärden och större makt på arbetsplatserna och så vidare.

Är det bara listig taktik av S-ledningen? Ett sätt att oskadliggöra Alliansen och begrava deras krav i utredningar? Nej, den överenskommelse som nu gjorts är ett reaktionärt politiskt program som kommer att genomföras. De vackra orden om klimat, välfärd och jobb är bara hyckleri. Politiken innebär allvarliga och långsiktiga försämringar för landets arbetare och tjänstemän, ekonomiskt men också maktmässigt. Mer makt åt kapitalet är det sista vi behöver för att försvara välfärden, klimatet och våra rättigheter på arbetsplatser och i samhället.

Överenskommelsen presenteras som att det handlar om att ”låsa upp gamla knutar och åstadkomma systemförändringar som kan vara stabila över tid.” Översatt från politikersvenska betyder det ”ge upp varje tanke på att arbetare och tjänstemän skulle ha självständiga och gemensamma intressen skilda från överklassens och genomföra försämringar som det blir omöjligt att göra något åt vad folk än röstar på.”

Måste då inte Stefan Löfven ta ansvar och göra upp högerut? Det finns ju inte majoritet för något annat i riskdagen. Men det finns alternativ till att begå politiskt självmord, det är att gå i oförsonlig opposition. Att bekämpa högerpolitiken istället för att genomföra den.

Viker ett arbetarparti ner sig tillräckligt mycket finns det till slut inget som motiverar dess existens. Detta har socialdemokrater i Nederländerna, Grekland, Frankrike och så vidare bittert fått erfara.

Och vi har sett vilka krafter som riskerar att fylla upp utrymmet.

För säkerhets skull understryker överenskommelsen att ”Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden.” Men att inte förknippas med denna högerpolitik är inget att sörja, tvärtom än det en nödvändig grund för en beslutsam opposition mot denna socialdemokratiska regering som nu uttalat kommer att regera på ett borgerligt program.

Omröstningen handlar inte om att godkänna en person – den handlar om att godkänna en politik. Att fälla Stefan Löfven är därför att fälla en högerpolitik. Om Vänsterpartiet röstar mot Stefan Löfven kommer de att utsättas för en hatstorm från såväl borgerliga ledarskribenter som fackliga byråkrater och behöver allt stöd i ett sådant beslut. Att släppa igenom den vore oerhört skadligt för möjligheterna att bygga upp ett nödvändigt motstånd mot högerpolitiken och ge ytterligare utrymme för extremhögerns falska och splittrande svar.

Stockholm 12 januari 2019
Socialistiska Partiets styrelse

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!