Fossilgasfällans tunnelseende

Fossilgasfällan är en organisation som vill fortsätta med smutsig, miljöfientlig och klimatförstörande sjöfart. Detta då de inte vill ha LNG-drivna fartyg. LNG-drivna fartyg är enda möjligheten att bedriva en fungerande sjöfart inom en nära framtid. Sjöfart är en nödvändighet för att världen ska fungera. En stor majoritet av världens godstransporter sker med fartyg och det borde öka ännu mer. LNG-drift minskar sjöfartens klimat- och miljöfarliga utsläpp. Det minskar utsläppen av växthusgaser inom sjöfarten.

Idag drivs fartyg med bunkerolja, fartygsdiesel. Det är en smutsig produkt med stora utsläpp av stoft, svaveldioxid, kväveoxider och koldioxid. Miljöfarliga och klimatstörande ämnen. Utsläppen av växthusgaserna kväveoxider och koldioxid minskar med användning av LNG som bränsle. Utsläppen av de miljöförstörande gaserna svaveldioxid (försurning) och kväveoxider (övergödning, skapar giftig luft) stoft (skapar gift luft) försvinner i stort sett helt.

Att byta ut fartygsdiesel mot LNG är alltså miljö- och klimatmässigt mycket bra. Och vill vi ha en fungerande sjöfart är det end alternativet idag. Nåt annat sätt att driva stora oceangående fartyg än med fossilt bränsle finns inte idag. Det finns inga alternativ.

Det är också vettigare att använda den naturgas som blir LNG (flytande naturgas) istället för att elda upp den på oljefälten så som sker idag. Att elda upp den på oljefälten ger lika stora utsläpp men helt utan nytta. Ett verkligt slöseri med resurser.

Fossilgasfällans motstånd mot LNG-terminaler (som främst är till för att fartyg ska kunna tanka LNG) är därför en kamp för att behålla en smutsig, natur- och miljöförstörande sjöfart. Fossilgasfällan vill fortsätta med att elda upp naturgas till ingen nytta och de vill fortsätta med helt onödiga utsläpp av växthusgaser och mijöfarliga ämnen. Deras tunnelseende är skadligt för framtiden.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!