Byggandet i Södertälje och assyrierna/syrianerna

Den arameiska befolkningsgruppen som vi normalt kallar assyrier eller syrianer är så stor i Södertäljes att den påverkar det mesta. Även byggandet och stadsplaneringen. I Juli 2018 publicerades en intressant artikel i tidskriften Arkitektur om detta. Artikeln är skriven av Jennifer Mack som också skrivit en bok om ämnet, The Construction of Equality: Syriac Immigration and the Swedish City.

Mack menar att påverkan från syrianer och assyrier lett till att byggandet och stadsplaneringen förändrats i Södertälje. Enligt henne har det utvecklats mot ett byggande underifrån där folk fått mer makt i förhållande till politiker och tjänstemän. Det är uppenbart att det skett en förskjutning från demokratiskt beslutsfattande som utövas av demokratiskt valda politiker och demokratiskt utsedda tjänstemän. Men att kalla det stadsplanering och byggande underifrån är knappast korrekt. Vad som skett i Södertälje skiljer sig inte från vad som skett i andra svenska städer. Beslutsfattandet och initiativen kring stadsplanering och byggande har flyttas från det demokratiska politiska fältet till företagens och de rikas slutnas rum.

I Göteborg har den utvecklingen lett till att de stora arkitektkontoren med deras likformiga lådarkitektur och de stora bygg- och fastighetsbolagen tagit över hela processen från förslag till byggande. Det handlar om företag som arkitektföretagen Wingårdh och White, byggbolag som Serneke, NCC, Peab och Skanska, fastighetsbolag som Stena Fastigheter, Wallenstam och Balder. De demokratiska institutionernas makt har minskat i motsvarande grad, I Södertälje har det lett till att de stora och ledande syrianska familjerna som exempelvis Halef, Ataseven, Melkemichel och Bisse fått ett stort inflytande över stadsplaneringen och byggande. Det har naturligtvis fått konsekvenser:

I Södertälje och särskilt i Geneta har en ny assyrisk/syriansk stad med nya hustyper och material på ibland oväntade ställen byggts med formellt (om än ibland motvilligt) godkännande av det offentliga. Allt har skett i fullt dagsljus.

[…]

Geneta byggdes först ut med radhus och villor enligt planer från 1965–66 och ett par år senare med flerbostadshus i tre och åtta våningar. Den rumsliga indelningen av Geneta med skarpa gränser mellan programmerade zoner visar på planerarnas funktionalistiska förebilder. Denna nya satellit till Södertälje låg långt från stadens historiska centrum. Geneta centrum öppnade 1969 med post, livsmedelsaffär och bibliotek runt ett torg.

En ringväg avgränsade området men den flacka terrängen och de porösa gränserna erbjöd vida vyer över fält och träd i väster och en öppning mot Mälaren och Södertälje golfklubb. I utkanten hade ett område avsatts för park. Efter byggandet av S:t Afrem syrisk-ortodoxa kyrka 1983 på detta område började en process som förvandlade buffertzonen till ett nytt kommersiellt och socialt centrum. En squashhall, tänkt som en majoritetssvensk mötesplats för nyinflyttade, blev ingen framgång och byggdes 1986 om till församlingslokaler för kyrkan. Som ett resultat av de första assyrisk/syrianska byggena gjorde kommunen en ny plan för resten av parkområdet 1986. Den föreslog handelsändamål, även om Telgebostäder, ägaren av Geneta Centrum, krävde att livsmedel inte skulle få säljas, för att undvika konkurrens med centrum.

Genom att flytta till ett perifert område kunde assyrier/syrianer i en process av aktiva förhandlingar utveckla en ny social struktur utan att dra på sig negativ uppmärksamhet. Exempelvis öppnades här en studio för Suryoyo SAT Television som sänder till 83 länder. Trots tidiga krav på att begränsa konkurrensen med Geneta Centrum har en rad samlingslokaler och butiker med anspråkslöst yttre öppnat på området. De ägs av S:t Afrem och av assyrisk/syrianska familjer, som Jakobs Möbler och Louays Möbler som importerar det mesta av sina varor. Vidare blomsterbutiker, cateringfirmor och klädbutiker som säljer vad som behövs för assyrisk/syrianska bröllop och dop.

Det blev också så att Ronna centrum och andra gamla centrum köptes upp av fastighetsbolag som ägas av de stora syrianska familjerna. Detta skedde efter att affärerna i de gamla centrumområdena tvingats lägga ner då konkurrens från de perifera köpladorna vid bilvägarna runt området blev övermäktigt. Externa köpcentrum där bil krävs för att kunna handla blev det konkreta resultatet av att de rika och inflytelserika syrianska familjerna fick makt över stadsplanering och byggande. Exakt samma utveckling som i resten av Sverige med andra ord. I detta fall dock orkestrerad av en liten grupp i en stor etnisk invandrargrupp.

I de olika centrumbyggnaderna som ursprungligen byggdes i de olika stadsdelarna flyttade istället föreningar in, dvs i huvudsak illegala spelklubbar, in. Spelklubbar som kontrollerades av en annan grupp bland syrianerna och assyrierna, det som brukar kallas Södertäljenätverket. Ett kriminellt nätverk som också har tätat band med de inflytelserika familjerna, både genom släktskap och genom bedrägerier i olika vård och assistansföretag.

Sen har assyrierna/syrianerna när de byggt egna villor i villaområden i Södertälje också byggt villor i medelhavsstil eller mellanösternstil. Så ser det även ut i många områden i Göteborg när invandrare från medelhavsområdet eller mellanöstern kunnat bygga sin egna villor. Det är ehlt normalt och knappast resultatet av byggande ”underifrån” på annat sätt än att allt villabyggande är byggande ”underifrån” så länge det handlar om självbyggen och inte om prefabricerade villamattor uppförda av stora byggbolag.

Jennifer Mack ser utvecklingen i Södertälje som nåt positivt. Jag är inte så säker på det. Samhället i Södertälje har genom den arameiska befolkningsgruppens inflytande blivit mer bil- och statusorienterat, Mer patriarkalt, tydligt klassuppdelat och med en synlig segregation och synliga klassskillnader inom den arameiska befolkningsgruppen.

Grunden till denna utveckling lades dock genom den misslyckade stadsplaneringen som miljonprogrammet stod för såsom att skilja på gångtrafik och bilsim rent fysiskt och på samma sätt skilja på industriområden, handelsområden och bostadsområden rent fysiskt. Detta misslyckande lade grunden för kapitalisternas återtagande av initiativet på byggmarknad, i Södertälje demonstrerat av det stora inflytandet från familjer som Ataseven, Melkemichel, Bisse och Halef.

Läs mer:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!