LSD och magiska svampar mot psykiska sjukdomstillstånd

I en artikel på sajten forskning.se redovisas rön från forskning om psykedeliska droger som LSD och magiska svampar. Magiska svampar innehåller en drog som heter psilocybin och har anvämnst av människan i 10 000-tals år. En annan sån drog är dimetyltryptamin (DMT) som är den aktiva ingrediensen i drogen ayahuasca.

Enligt artikeln finns det mycket som tyder på att psykedeliska droger kan användas för att behandla psykiska sjukdomar som exempelvis PTSD (posttraumatiskt stressyndrom) och depressioner. En studie i Brasilien visar att ayahuasca kan ha en effekt på depressioner:

Djurförsök och nyare klinisk forskning antyder att ayahuasca har en antidepressiv effekt. I en brasiliansk studie från 2015 medverkade 30 patienter som led av depression, där varken läkemedel eller traditionell terapi hade lyckats råda bukt på problemen. Hälften fick dricka ayahuasca vid ett tillfälle och hälften fick placebo. En vecka senare visade de som fått ayahuasca en dramatisk förbättring i mående jämfört med placebogruppen.

Även andra undersökningar har visat på att psykedeliska droger kan vara effektiva mot PTSD och depressioner. I försöken har patienter fått drogen med några månaders mellanrum och det mesta tyder på att behandlingen har effekt. Det forskas om psilocybins effekt på depressioner i Storbritannien och Schweiz. Andra studier handlar om att behandla alkoholbrukssyndrom, autism hos vuxna och tvångssyndrom (OCD) med psykedeliska droger. I USA är det inte heller långt från att psilocybin ska bli godkänt som läkemedel. Även MDMA (ecstasy) skulle kunna bli godkänt för behandling mot PTSD.

Det finns också biverkningar av psykedeliska droger. De misstänks kunna trigga psykoser och kan tidigarelägga schizofrenidebut eller utlösa schizofreni. En undersökning av personer som använt psykedeliska droger som genomfördes på Karolinska sjukhuset i Stockholm visade dock inte på någon överrepresentation av psykiska sjukdomar i den undersökta gruppen. Psykedeliska droger anses inte heller vara beroendeframkallande eller giftiga så att någon dör av dem.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!