GMO-grödor och extensiv boskapsskötsel ger mindre övergödning

Jordbruket står för i stort sett hela utsläppet av ammoniak (medför ökad kvävebelastning på naturen, dvs övergödning) i EU. Ammoniak bidrar till försurning och övergödning och bildar även hälsoskadliga partiklar.

Utsläppen av ammoniak kommer idag framförallt från hantering och spridning av stallgödsel samt vid hantering av mineralgödsel inom jordbruket. Det sker en minskning av kväveläckaget i Europa, den har varit tydlig i länder som Danmark men i princip osynlig i Benelux-länderna och Polen för att nämna några länder mer stora utsläpp från jordbruket.

Det finns flera saker som kan lösa problemet. Minskad köttproduktion, mer extensiv boskapsskötsel, fleråriga sädesslag och odling av baljväxter (ärtor, bönor etc).

Mer extensiv boskapsskötsel minskar behovet av kraftfoder och odling för av säd för foder. Fleråriga sädesslag binder jorden och därmed minskar kväveläckaget. Baljväxter (ärtor, bönor etc) kan ersätta kött som livsmedel, binder kväve och kan därmed ersätta konstgödsel.

Utvecklingen av fleråriga sädeslag kräver genmodifiering om vi vill att det ska gå snabbt. GMO-grödor kan också innebära mindre användning av konstgödsel och växtgifter vilket är bar för både klimat och miljö. Dessutom är det mycket snabbar än växtförädling på gammaldags sätt. Så vill vi snabbt åtgärda miljöproblem som övergödning och samtidigt få klimatmässiga vinster är GMO-grödor i princip ett måste.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!