Svensk klimatpolitik är felaktigt utformad

Svensk klimatpolitik av idag fokuserar på lokala, regionala och nationella utsläppsmål. Detta kan ofta var rent kontraproduktivt och minskningar av utsläppen i Sverige kan innebära ökade utsläpp i andra länder. En vettig klimatpolitik måste fokusera på globala utsläppsminskningar och det betyder att fokus i Sverige måste ligga på åtgärder som inte ökar utsläppen av växthusgaser i andra länder.

Att förbjuda utbyggnaden av Preemraff i Lysekil för att utsläppen av växthusgaser ökar lokalt är ett typexempel på en missriktad politk som ökar utsläppen i andra länder och därför inte bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser på global nivå. Exakt samma sak gäller motståndet mot LNG som bränsle för fartyg.

Svenska klimatpolitik bör därför förändras från att fokusera på lokala, regionala och lokala klimatmål övergå till att koncentrera sig på sådant som medför minskningar av de globala växthusgasutsläppen.

Ett område som kan ge resultat på både lokala utsläppen i Sverige och de globala utsläppen är, enligt en rapport från Konjunkturrådet, en utbyggnad av koldioxidinfångning och lagring av koldioxid, så kallad CCS-teknik.

– Motsvarande runt hälften av Sveriges koldioxidutsläpp kan tas bort om CCS-tekniken införs på de 27 industrianläggningar som släpper ut mest i Sverige. Detta är mer än utsläppen från hela den svenska vägtrafiken. Tekniken fungerar också i resten av världen och Sverige kan här bli ett föregångsland, säger John Hassler, ordförande i SNS Konjunkturråd 2020, i ett pressmeddelande.

Författarna av konjunkturrådets rapport föreslår även ett globalt minimipris på koldioxid och att alla subventioner till fossila bränslen slopas. Det inbegriper att subventionerna till flyget måste tas bort och att flygbränsle beskattas på samma sätt som allt annat fossilt bränsle. Idag är flygbränsle helt skattefritt. En global koldioxidskatt skulle vara ett annat sätt att öka priset på koldioxid och skapa ett ekonomiskt incitament för företag att minska sina utsläpp. Ökat pris på koldioxid i världen är en av de billigaste och mest effektiva metoderna för att minska de globala utsläppen menar rapporten från Konjunkturrådet liksom många andra klimatdebattörer.

Rapporten menar också att minskad användning av fossilolja och fossilgas i Sverige kan led till ökad användning på annat håll medan minskad användning av kol inte alls har samma risk för ökad användning på annat håll. Åtgärder som medför minskad kolanvändning i andra länder är därför bra.

En kraftig utbyggnad av solenergi och vindkraft i Sverige möjliggör en stor elexport är därför bra då denna billiga el då konkurrerar ut kolbaserad elproduktion i andra länder.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!