Oseriöst av Aktuelltfokus om bombdåd på Östermalm

Aktuelltfokus är en vänsterpublikation på nätet som hävdar att den drivs av arbetarklass för arbetarklass. Det må så vara. Men det ursäktar inte oseriösa artiklar som i praktiken är ren skit. Det gäller exempelvis en artikel om bomben på Östermalm i Stockholm.

Bomben är kopplad till Bandidos MC, så långt är det rätt i Aktuelltfokus artikel. Men den är inte kopplad till en konflikt eller krig mellan mc-gäng. Visserligen är Bandidos för närvarande i konflikt med No Surrender MC i Östergötland och Närke, men det har inget med bomben på Östermalm att göra.

Efter det övergår artikel i Aktuelltfokus till något som vara ett försök till ironi. Hoppas jag. Annars är det uslare än uselt. Som försök till ironi är det bara uselt. För ironi fungerar inte i text på internet. Och att påstå att huset på Östermalm är ett ”crack-house” är väl ett försök från författaren Magnus Karlsson att vara rolig. Men det är faktiskt bara dumt.

Det stämmer exempelvis inte att Stockholmsenkäten visar att missbruk eller ens bruk är vanligare i överklasstadsdelar. Den går inte att dra en sådan slutsats utifrån enkäten. Däremot finns det andra data som kan tyda på att det är så, men det finns faktiskt inga som helst belägg eller bevis för det.

Det Stockholmsenkäten visar är hur stor andel av eleverna som uppger att de provat narkotika eller att de kan få tag på narkotika. På Östermalm uppger hela 45 procent av pojkarna i årskurs 9 att de har tillgång till narkotika, motsvarande siffra för flickor är 27 procent. På Kungsholmen uppger 35 procent av flickorna att de har tillgång till narkotika, motsvarande siffra för pojkar är 24 procent. Jämfört med Rinkeby-Kista där 19 procent av pojkarna och 18 procent av flickorna har tillgång till narkotika är det naturligtvis högt, men inte jämfört med Botkyrka, Haninge eller Nynäshamn.

56% av pojkarna respektive 55% av flickorna i Danderyd uppger att de provat narkotika, 52% resp. 58% i Nacka samt 51% resp. 50% i Lidingö kommun jämfört med 37% resp 26% i Botkyrka, 30% resp. 21% i Södertälje och 40% resp. 31% i Haninge för att ta några andra exempel. Den vita arbetarklassens Nynäshamn, en kommun som Solna och en del andra uppvisar siffror som sammantaget ligger mitt emellan. Att ha provat eller ha tillgång till narkotika är inte samma sak som att bruka eller missbruka narkotika.

I Göteborg finns liknande undersökningar och där finns inget samband alls mellan överklassområden och narkotikabruk.

Och ärligt sagt, seriositeten i ett pris som kallas Lenin-priset måste ifrågasättas även om det handlar om en massa pengar och även om pristagaren är okej. För Aktuelltfokus är det ett ”prestigefyllt” pris. De måste skämta.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!