Rättegången om bilbränderna i Frölunda en framgång för rättsväsendet

Peter Linné som skriver om brott i GP menar att det faktum att bara en person dömts för bilbränderna i Frölunda är ett svidande nederlag för rättsväsendet. Det är det helt klart inte. Det är istället en seger för rättsväsendet som visar att rättsväsendet fortfarande följer svensk lag.

Kan det inte bevisas att någon begått ett brott ska den inte dömas. Bara för att vi tror, eller för att polisen tror att en viss person begått ett brott så har den personen inte begått nåt brott. Domstolen har helt underkänt flera polisers känsla av att vissa personer deltagit i anläggandet av bilbränderna. Den typen av polisiära utpekanden är inga bevis på brott. Det är bra att domstolarna underkänner den typen av icke-bevisning.

Det hela är i bjärt, klar, kontrast gentemot rättegångarna efter upploppen i samband med med demonstrationerna i Göteborg 2001. Då dömdes folk enbart på polisers mycket tveksamma och i flera fall helt felaktiga vittnesmål. Ibland dömdes folk för att en polisen pekat ut dem trots att andra poliser inte pekat ut dem och motsade vittnesmålen från andra poliser. De rättegångarna var en skandal och ett nederlag för det svenska rättsväsendet då rättssäkerheten inte kunde upprätthållas.

I rättegångarna om bränderna i Frölunda underkände domstolarna, först tingsrätten och sen hovrätten, enstaka polisers utpekanden av personer som brottslingar utan tillstymmelse till andra bevis än själva utpekandena. Detta är i grunden bra och visar att svenskt rättsväsen faktiskt kan hålla sig till lagen och se till att vi har rättssäkra rättegångar.

Peter Linné ropar på minskad rättssäkerhet och uppmanar folk att inte lita på myndigheterna. Uppviglar dem till att ”känna sig svikna”. Hans inställning och hans artikel är ett rop på fascism. Det är obehagligt när renommerade journalister agerar på det sättet. Lägg därtill att bränderna mycket väl kan ha utlösts av att journalister erbjöd stora pengar för tips om bränder.

Naturligtvis är det samtidigt otroligt problematiskt att polisen inte lyckats utreda bilbränderna på ett sådant sätt att skyldiga kunnat dömas. Detta är dock bättre än att oskyldiga döms vilket är risken om människor döms trots att faktiska bevis för brottet saknas. En person är oskyldig till motsatsen bevisas. Det är ett bra förhållningssätt. När folk döms utan bevis är det i allmänhet ett tecken på att demokratin inte fungerar eller att det handlar om en diktatur. Ryssland och Kina är typexempel på den typen av rättsskipning. Peter Linné verkar vilja ha det så. Det vill inte jag.

Självklart är det också mycket allvarligt att bilbränderna i Frölunda hösten skedde. Men det är ett problem som inte kan lösas i domstolen utan för en lösning på de problem som leder till sådana händelser är komplexa och långsiktiga. Det ör sådant som bortbyggd bostadsbrist, minskad arbetslöshet, minskade ekonomiska klyftor, minskad segregation, avprivatiserad vård, skola och omsorg med mera.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!