Sverigedemokraterna och Bandidos MC

De flesta större bomber som exploderat i Sverige under 2019 och 2020 kan knytas till Bandidos MC. Dessutom kan fler andra allvarliga våldsbrott såsom tortyr, utpressning och mord kopplas till samma mc-gäng. Inte helt förvånande så kan också högerextrema Sverigedemokraterna kopplas till Bandidos.

37 illegala vapen (inkl. 13 automatvapen) hittades i två stulna bilar i ett garage i Skärholmen i Stockholm i april 2018. Dessutom hittades 7 400 patroner, 48 stavar dynamit och flera kilo knark. Vapnen kopplades till en högt uppsatt man i Bandidos MC bland annat genom dna-spår på en del av fynden. Rättegången hölls vid Södertörns tingsrätt sommaren 2019. Mannen som heter Ozan Sarikaya, frikändes. Två nämndemän var för friande dom medan domeren (rådmannen) och en nämndeman ville ha fällande dom.

Det har dock visat sig att en nämndemän kanske kan anses ha varit jävig. Han har på sociala medier uttalat stöd för Bandidos MC. En av de två är Sverigedemokrat och han har enligt Aftonbladet tydligt uttryckt stöd för mc-gänget:

Av materialet framgår, enligt åklagaren, att nämndemannen vid fyra tillfällen har gillat bilder som en Bandidos-medlem har publicerat på Facebook, mellan mars 2016 och november 2018. Under ett foto, där medlemmen bär en tröja med Bandidos-emblem, har nämndemannen skrivit ”Cooola killen. Snygg t-shirt/tröja”, enligt materialet.

Åklagaren anser att nämndemannen, som är SD-politiker, varit jävig ”då han i sitt agerande på sociala medier visar tydliga sympatier för Bandidos”, enligt dokument som lämnats in till hovrätten.

”Jag vill här särskilt påpeka att dessa sympatier visas mot en organisation som uppfyller samtliga kriterier som kännetecknar organiserad brottslighet…” går vidare att läsa.

Domaren som ville ha fällande dom heter Feryal Mentes och den nämndeman som ville fälla var socialdemokraten Birgitta Kylin-Majby. De som ville fria var sverigedemokraten Sebastian Tranberg och miljöpartisten Esra Kisa. Men bara Tranberg har uttryckt sympatier för Bandidos MC

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!