Misslyckad hantering av corona ger gränsstängningar

Norge hade igår, den 13 mars, 996 konstaterade fall av covid-19, Danmark hade 804 vilket ger 187,4 respektive 138,7 smittade per 1 miljon invånare. Vid samma tidpunkt hade Sverige mindre än hälften så många smittade som Norge i förhållande till befolkningen, 79,9 smittade per 1 miljon invånare eller totalt 814 smittade. Sverige har alltså hittills klarat hantering av covid-19-pandemin bättre än de andra två länderna trots att Sverige upptäckte de första fallen innan de två andra länderna hade några och trots att Sverige inte vidtagit en massa tvångsåtgärder som stängda skolor, stängda gränser med mera.

Det är därför lätt att konstaterat att danska och norska myndigheter totalt överreagerar i sina försök att få folk att tro att de handlat rätt och har läget under kontroll. Deras överdrivna åtgärder och den klart större smittspridningen jämfört med Sverige tyder däremot på motsatsen, de har ingenting under kontroll och har totalt misslyckats med att hantera covid-19.

Eftersom covid-19 inte är speciellt smittsam, inte verkar beröra barn och inte är speciellt dödligt är skolstängningar, gränsstängningar och liknande totalt onödigt. Det känns som det är misslyckade högerpolitikers försök att kontrollera något de inte kan kontrollera.

Smittsamheten hos covid-19 är ungefär samma som andra förkylningar och influensor. Dödligheten är sannolikt lägre än vanlig influensa om vi ska gå efter siffrorna i Sydkorea som har testat förets människor och har bäst koll. De har fångat upp flest lätta fall, fall där folk har milda symptom och knappt är sjuka, av alla länder. Där är dödligheten 0,7%. Bland äldre är dödligheten betydligt högre, kanske så hög som 15% vilket väl också det är ungefär som influensa.

Sydkorea har framgångsrikt bekämpat covid-19. De har använt metoder som liknar de som vidtagits i Sverige. I Sydkorea har nästan inga reserestriktioner införts, vare sig inom eller utom landet. Däremot har personer som anländer till landet från riskområden kontrollerats utan undantag (där har Sydkorea varit duktigare än Sverige). Det koreanska samhället genomförde snabbt och efter rekommendationer från dess motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, små justeringar i vardagen: Många började undvika kollektivtrafiken, jobbar hemifrån om det går, håller avstånd till varandra i det offentliga rummet och använder ansiktsskydd.

Hårdare åtgärder än de som vidtagits i Sydkorea eller Sverige behövs inte. När regeringar gör som i Italien, Danmark och Norge, stänger gränser, skolor med mera är det ett tecken på att de misslyckats.Alla kan undvika folksamlingar, tvätta händerna, jobba hemifrån om möjlighet finns och iaktta försiktighet vid kontakt med andra människor.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!