Dödstalen i Sverige kommer troligen aldrig att bli lika höga som i Spanien och Italien

Många som dör som en följd av covid-19 dör egentligen av följdsjukdomar, framförallt handlar det kanske om lunginflammation. I Italien men kanske främst i Spanien finns det resistenta stammar av bakterier som ger lunginflammation. Det betyder att de inte kan bekämpas med antibiotika. Den som i det läget inte kan bekämpa sjukdomen själv kommer att dö. Att få lunginflammation i Spanien, eller kanske framförallt på ett spanskt sjukhus, är därför ofta en dödsdom. Det hände min far som bodde i Spanien. Det var för några år sen.

En vanlig förkylning eller influensa ledde till att han 82 år gammal hamnade på spanskt sjukhus med lunginflammation. Den gick inte att bekämpa med antibiotika och efter en tid på sjukhus dog han när kroppen sakta slutade fungera. Funktion efter funktion slogs ut. Den sista dagen han levde var han lite piggare och klar i huvudet. Vi tittade en stund på Vasaloppet på sjukrummet torts att min far var monumentalt ointresserad av idrott. Min syster skulle åka det året eller så åkte hon öppet spår, är osäker på vilket. Nästa dag var han död.

Problemet med resistenta bakterier betyder att dödligheten i Spanien och Italien troligen är högre än vad vi kan förvänta oss i andra länder där det inte finns resistenta stammar av bakterier som orsakar lunginflammation. Just nu är det tre-fyra gånger högre dödlighet i Spanien och Italien i förhållande till befolkningen än i Sverige. Sannolikt kommer skillnaden att minska men det är inte troligt att dödligheten blir lika hög i Sverige som i Spanien och Italien.

Läs också Bo Rothsteins artikel ”Finns inget som talar för att Göteborg kommer att drabbas lika hårt

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!