Sverige har lägre brottslighet idag än för 25 år sen

Nu när covid-19-spridningen nästan är över så har media återgått till sina vanliga ämnen. Invandring och brottslighet. De två har inget samband, men i gammelmedias rasistiska och konservativa agenda tycks de ändå ha det på något sätt. Media fylls av artiklar om den hemska brottsligheten. Men faktum är att medias bild av en ständigt ökande och allt farligare brottslighet är grundläggande felaktig.

Sen 1990-talet har brottsligheten minskat. Risken att bli utsatt för våld har minskat kraftigt för en icke-kriminella vanlig människa. Verkligheten är alltså den motsatta mot den bild som målas upp i media.

Men vi har fått en förändrad brottslighet. De kriminella gängen som alltid funnits har börjat skjuta mot varandra i större utsträckning. Våldet i de miljöerna har ökat samtidigt som våldet bland vanliga människor minskat. Men det vanliga mordet är trot allt full man knivar ihjäl annan full man även om antalet minskat kraftigt. Även det totala antalet mord har minskat jämfört med 1990-talet. Gängvåldet sker i offentliga miljöer medan våldet mellan vanliga personer i stor utsträckning sker i privata miljöer. Detta gör att gängvåldet kan upplevas farligare och samhället mer otryggt trots att gängvåldet i verkligheten är mindre farligt för vanligt folk än annat våld. Detta skapar en otrygghet som media exploaterar och tjänar pengar på. Det är det som ligger bakom medias stora intresse för gängkriminaliteten. Media bidrar därmed också till den upplevda otryggheten och skapar en negativ spiral av upplevd otrygghet som egentligen saknar fog.

Brottsligheten är idag mindre än på 1990-talet och andelen mord per 100 000 invånare är lägre. Den enda brottslighet som ökat rejält är bedrägerier som idag i huvudsak sker via internet. Det finns också en kraftig ökning av antalet anmälda våldtäkter under senare år på grund av ändrad lagstiftning och ökad medvetenhet om problemet. Någon verklig ökning har dock inte kunnat beläggas även om det finns tecken som kan tyda på det.

Ett annat område där mediabilden visar på en ökning är bruket av narkotika. I verkligheten finns inga tecken på en sådan ökning under de senaste två decennierna och jämfört med 1970-talet är bruket idag mycket lägre. Flertalet anmälda narkotikabrott är eget bruk och innehav för eget bruk. Hur många sådana brott som anmäls styrs helt av polisens arbeta och hr ingenting med verkligt bruk av narkotika att göra. På 1970-talet var flertalet av de narkotikabrott som anmäls idag inte ens några brott. Därför kan statistiska över anmälda narkotikabrott inte användas för jämförelser över tid. På 1970-talet var det relativt vanligt att folk odlade marijuana i sitt eget fönster i exempelvis Haga, Kommendantsängen, Olivedal, Masthugget och andra områden där många unga människor bodde. Sådant förekommer inte idag.

Då det inte finns någon ökning av brottsligheten finns det heller inget behöv av en i grunden förändrad kriminalpolitik. Men eftersom brottsligheten alltid förändras finns det behov av förändringar av polisens arbetssätt och samhällets förhållningssätt.

Vill vi ha en minskad rekrytering till gängen och minskat skjutande krävs det att gängen och deras brottslighet blir mindre attraktiv liksom att möjligheterna för dem att nå nya unga människor minskar. Bidragande lösningar är minskad trångboddhet och bortbyggd bostadsbrist. Bostadsbrist leder till att konflikter förvärras då folk inte kan flytta ifrån dem och trångboddhet leder till att många ungdomar väljer att vistas på gatan istället för hemma. Dessutom behövs ordentliga resurser till förskola och skola. Att ha ett arbete innebär också att kriminell verksamhet minskar liksom fritidsgårdar med en vettig pedagogisk inriktning. Fritidsgårdar där unga bara kan hänga är meningslöst.

För att öka antalet sysselsatta kan sådant som förkortade arbetstid, stopp för tillfälliga anställningar och satsningar på ökad produktion av produkter med inriktning på förnyelsebara elproduktion. Att bygga bort bostadsbristen skulle också innebära en kraftigt ökad sysselsättning.

Folks möjligheter att försörja sig när de råkar bli arbetslösa eller sjuka måste också stärkas. Det som behövs är högre sjukersättning, a-kassa, försörjningsstöd, aktivitetsstöd, socialbidrag eller vad nu de olika typerna av samhällelig hjälp till människor med olika typer av bekymmer och problem heter.

Polisens arbete kan förändras så att de istället för att vara hatade i fattiga arbetarklassområden istället blir älskade. För det krävs att razzior och allmänna personkontroller helt upphör. Polisinsatser ska enbart riktas mot individer som är brottslingar och misstänks för brott. Misstänkt narkotikainnehav eller eget bruk ska inte var en anledning till att fattiga trakasseras genom ständiga kontroller. Insatser som Operation Rimfrost med polisrazzior utan bestämda individer som måltavla måste också upphöra. Polisen måste arbeta mer långsiktigt med förtroendeskapande åtgärder och närvaro. Så som polisen i Göteborg arbetat och arbetar. Den enda polis som faktiskt lyckats minska skjutandet och bombandet.

Källor till faktauppgifter är Polisen, CAN, Brå, Tullverket med mera

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!