Koranen och bibeln är ingenting annat än böcker

Religioner, troende människor och religiösa ledare måste acceptera att de kan utsättas för provokationer och kritik. De kan inte tappa huvudet varenda gång. Hade någon i provokationssyfte eldat upp en bibel på 1970-talet hade det blivit en enorm upprördhet i media och från kyrkans sida. Idag skulle ingen bry sig. Men på 1970-talet var det känsligt. Jag arbetade på ett stort kulturhus, Sprängkullen, i slutet av 1970-talet och vi anordnade varje år en fest på långfredagen (det var då årets tråkigaste dag i konkurrens med annandag jul, inget var öppet och inget hände). Festen kallades ”Korsfest” vilket av Göteborgs-Posten upplevdes så provocerande att vi inte fick annonsera för den.

Då var det vänstergrupper som provocerade på sådan sätt. Idag är det högerextremister som försöker provocera muslimer på samma sätt genom att elda upp koranen. Det är tacksamt för det finns alltid några muslimer eller personer från muslimska familjer som är lättprovocerade och går loss. På så sätt blir denna typ av provokationer en del av högerextremisternas rasistiska agenda och muslimer, kanske främst ungdomar från muslimska familjer som inte ens alltid är speciellt troende, tillmötesgår rasisterna genom att spela med i deras spel. Ungdomarna blir en del av den rasistiska dansen och en del av den rasistiska propagandan genom att det gör precis det som rasisterna vill.

Koranen och bibeln är bara böcker. Det är helt lagligt att elda upp dem och det ska självklart vara tillåtet. Smma gäler naturligtvis också de tygstycken som kallas flaggor. Vare sig det handlar om den israeliska flaggan, den svenska flaggan eller den US-amerikanska flaggan.

När rasister eldar upp koranen är deras syfte att provocera fram reaktioner och bråk. Det finns ingen anledning att bjuda upp dem till dans genom att låt sig provoceras och ställa till med oroligheter och upplopp.

PS. GP var på 1970-talet lika uttalat liberal som idag. En ledare av det slag som de nu skrivit om koranbränning hade de inte skrivit på den tiden. Liberalism kan alltså vara precis vad som helst. Ta dem inte på allvar. För jag lovar att de idag skulle bli fruktansvärt upprörda om någon eldade upp en israelisk flagga på Gustaf Adolfs torg i syfte att provocera. Så kallade liberaler är helt enkelt oärliga.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!