Rapport med begränsade, dåliga och meningslösa förslag om gängbrottslighet

Stiftelsen Tryggare Sverige har producerat en rapport om gängbrottslighet i Sverige, Ensam är inte stark, och de åtgärder som kan vidtas. Det är tyvärr en mycket begränsad rapport som dessutom innehåller rena felaktigheter i verklighetsbeskrivningen. Det finns exempelvis ingen ökning av narkotikabruket i Sverige. Vidare påstår de helt utan fog att det finns områden i Sverige där polisen helt tappat kontrollen. Vilket är dumheter. Men det är något jag ska återkomma till då jag i detta inlägg ska koncentrera mig på rapportens mycket begränsade, helt otillräckliga, dyra och dåliga förslag om vad som kan göras åt gängbrottsligheten. Alla åtgärder de föreslår handlar bara om polisens verksamhet och inget annat. Det är en rapport med förslag som stryker högerextrema medhårs och vars åtgärder inte kommer att förändra ett skit.

De har delat upp de föreslagna åtgärderna på omedelbara åtgärder, åtgärder på kort sikt.

De så kallat omedelbara åtgärder som de föreslår är:

  • Öka antalet poliser i utsatta områden med 3 000. Förslaget är helt orealistiskt och ogenomförbart. I all fall omdelbart och på kort sikt. Dessutom riskar det att leda till ökade problem.
  • Inrätta lokala myndighetsgemensamma aktionsgrupper i de särskilt utsatta områdena. Vad är meningen med detta? Förmodligen blir det bara en massa arbetsgrupper som egentligen inte har nåt att göra. Gängbrottslighet är inte lokaliserad till vissa förorter på det sätt detta förslag förutsätter.
  • Tillsätt en biträdande rikspolischef som leder all aktionsgruppsverksamhet i landet. Helt obegriplig åtgärd då de aktioner, exempelvis Operation Rimfrost, polisen genomför mot gängbrottslighet inte hjälper ett dugg utan snarare förvärrar läget.
  • Underställ dessa aktionsgrupper den lokala polisen. Den hör typen av aktionsgrupper är kontraproduktiva.
  • Säkerställ att aktionsgrupperna arbetar både gränssättande och relationsbyggande. Det fungerar inte. Se hur värdelös Operation Rimfrost var.
  • Avsätt 2 miljarder per år för att öka säkerheten och tryggheten i de särskilt utsatta områdena. Detta skulle g mer förtryck och repression. Vilket inte är speciellt effektivt utan istället gör situationen värre.

Vidare:

  • Inrikta arbetet mot den organiserade brottsligheten. Ska polisen arbeta mot gängbrottslighet är detta liksom självklart. Men polisen resurser kan inte i huvudsak vara inriktade på detta då en överväldigande majoritet av alla brott inte begås av kriminella gäng.
  • Säkerställ att de åtgärder för att bekämpa den organiserade brottsligheten som beskrivs i den myndighetsgemensamma lägesbilden 2019 genomförs. Detta förslag betyder i praktiken ingenting. Det är formell mumbo-jumbo.
  • Tillsätt en biträdande rikspolischef som leder polisens arbete med att genomföra lägesbilden. Fler cehfer är knappast vad polisen behöver. Det behövs istället bättre chefer.
  • Förstärk det myndighetsgemensamma arbetet mot grov organiserad brottslighet. Säkert bra men egentligen är förslaget en byråkratisk meningslöshet.
  • Öka möjligheterna att förverka brottslingars tillgångar. Detta förslag ser jag inga principiella problem med men det blir praktiskt svårt om inte rättssäkerheten ska äventyras.
  • Höj minimistraffen för övergrepp i rättssak kraftigt. Rimligt förslag
  • Förstärk vittnesskyddsprogrammet. Vettigt.
  • Effektivisera arbetet mot penningtvätt. Säkert bra, men i praktiken svårt.
  • Inför en genomförandekommitté för att leda rekryteringen av de nya polismedarbetarna. Det går inte ens att fylla de polisutbildningar som finns och poliser säger ofta upp sig. Det är ett meningslöst förslag då det inte finns någon rimlig möjlighet att öka antalet poliser.

På kort sikt föreslår Tryggare Sverige följande:

  • Fokusera på situationella lösningar i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. En helt obegriplig mening men vad de menar är att stöldskydda bostäder, märka saker, konstruera offentliga platser och miljöer så att brott blir svårare. Det är bra grejer men det har egentligen inget specifikt med arbete mot gängbrottslighet att göra.
  • Involvera näringslivet i det brottsförebyggande arbetet. Ett sånt där klassiskt förslag som låter bra men är helt betydelselöst i verkligheten.
  • Klara ut vad brottsligheten kostar samt mörkertalens storlek. Vore naturligtvis bra men helt ogörligt då det bara handlar om rena gissningar.
  • Förbättra stödet till brottsdrabbade. Ett bra förslag men svårt att genomföra praktiskt. Speciellt om kommunerna som inte har några pengar ska genomföra det vilket är Tryggare Sveriges förslag.
  • Fokusera på att förebygga livskvalitetsbrott. Bra, men har inget med gängbrottslighet att göra. Det handlar om att bekämpa och åtgärda nedskräpning, tjuvåkning, klotter och skadegörelse. Den hör typen av åtgärder går dock ofta till överdrift och medför då ökad oro, sämre trygghet och minskad frihet.
  • Klara ut vilken förmåga som finns respektive krävs för att centrala aktörer ska kunna fullgöra sina uppdrag. Är verkligen en ny utredning ett förslag på kort sikt?

Långsiktiga förslag från Tryggare Sverige är:

  • Se över sekretesslagstiftningen för att underlätta myndighetssamarbetet. Ett vettigt förslag.
  • Lagstifta om kommunernas ansvar att förebygga brott. Återigen. Kommunerna har inga pengar. Det är bara ett byråkratiskt slag i luften.
  • Bygg upp en ny statlig och kommunal säkerhetsorganisation. Kommunal polis vore kanske vettigt, men det är hel orealistiskt med 10 000 nya kommunal tjänstemän som ska arbeta med att förebygga brott och 2000 nya specialpoliser för detta vilket är vad Tryggare Sverige föreslår. Meningslöst förslag som dessutom skulle skapa mer problem samt en byråkrati utan något vettigt att göra. Mer byråkrater och lite verkstad.
  • Tillåt en kommunal polis i de kommuner som så önskar. Det är samma förslag som det föregående och samma invändningar gäller.
  • Inrätta en fristående brottsutredningsmyndighet. Ett konstigt förslag. Det Sverige behöver är inte ytterligare en byråkratisk koloss på det brottsbekämpande området. Det finns förstår en massa problem med dagens utredningsverksamhet men jag tror att detta skulle gör situationen ännu värre. Det som behövs är däremot en särskild myndighet som ska utreda polisers misstänkta brott.
  • Inrätta en ny myndighet som samordnar och stödjer det lokala brottsförebyggande och brottsofferstödjande arbetet. Tryggare Sverige tycks gilla byråkrati. Detta verkar vara ett dyrt och ineffektivt förslag.
  • Utred möjligheten att inrätta en nordisk polismyndighet. Kan väl verka rimligt.

Som ni ser handlar förslagen från Tryggare Sverige i huvudsak bara om att stärka repressionen genom att öka den repressiva våldsapparatens storlek genom fler poliser, hårdare lagar och mer förtrycksbyråkrater. Det är i bästa fall meningslösa och dyra åtgärder och i sämsta fall åtgärder som avsevärt kommer att försämra läget när det gäller kriminella nätverk och gäng.

De föreslår inte en enda sak för att åtgärda orsakerna till gängbrottslighet och kriminalitet. Inte ett enda förslag om förbättringar av de sociala välfärdssystemen, bara ett förslag om förbättring av stadsmiljön, inget förslag om att åtgärda bostadsbrist, trångboddhet, segregation, skolsegregation, diskriminering osv.

Tryggare Sveriges förslag skulle sannolikt inte betyda ett skit om det genomfördes vad det gäller förekomsten av kriminella gäng och nätverk mer än att kostnaderna för samhället skulle mångdubblas.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!