TV-serierna om släktbaserade kriminella nätverk

Det finns minst tre mycket bra TV-serier om släktbaserade kriminella nätverk av den typ som tyska polisen länge kallat klankriminalitet och som den svenska polisen numera också börjat kalla klankriminalitet. I Tyskland menar polisen samma sak som storfamilj/släkt när de använder ordet klan. Förutom att begreppet som sådant är ytterst tveksamt har den svenska polisen också missuppfattat det. De flesta brottsnätverk de kallar klaner är inget annat än familjer där det finns flera kriminella personer. Oftast går det ens att hävda det rör sig om kriminella nätverk överhuvudtaget. Kopplingen till den organiserade brottsligheten i Sverige är marginell när det gäller de flesta av de familjer som pekas ut.

Om vi däremot håller oss till det som den tyska polisen menar hamnar vi i lite större kriminella nätverk där centrum utgörs av en släkt. Sådana kriminella nätverk kallar den tyska polisen för klan. Ett enda kriminellt nätverk uppfyller detta krav i Sverige. Nämligen det kriminella nätverket i Göteborg med bas i släkten Ali Khan. De liksom flera av nätverken i Tyskland tillhör en liten befolkningsgrupp som kallas mhallami, mahallami eller mardelli. Till Tyskland och Sverige har de kommit som flyktingar undan inbördeskriget i 1970-talets Libanon.

Hur dessa släktbaserade nätverk kan fungera i Libanon åskådliggörs tydligt i den libanesiska TV-serien Al Hayba som finns på Netflix och hur det kan se ut i Tyskland kan ses i TV-serierna Dogs of Berlin (också på Netflix) och 4 Blocks på HBO Nordic. Alla tre serierna är sevärda. Huvuddrollen i 4 Blocks spelas av en skådespelare vid namn Kida Khodr Ramadan som själv är mhallami.

Der Spiegel/Spiegel TV har också producerat en dokumentärserie (6 10-minuters avsnitt) om den så kallade klankriminaliteten, Die Macht der Clans, som finns publicerad på Youtube.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!