USA är inte demokratins fanbärare och Trump är fascist

USA är ett land med begränsad demokrati. Valsystemet är inte att betrakta som fullt demokratiskt då alla medborgare inte får rösta, en måste registrera sig i förtid och dessutom ange vilket parti en stöder för att kunna rösta (det är olika i olika delstater så det gäller inte överallt). Systemet innebär också att den som får flest röster inte alltid vinner. På Puerto Rico och fler andra mindre territorier som ingår i USA saknas fullständig rösträtt då de inte är delstater. Men delar av USA:s valsystem är demokratiskt.

Donald Trump som president saknar dock all respekt för de delar av USA:s valsystem som är demokratiskt och hans olika tal var utan tvekan det som utlöste våldet och stormningen av Capitolium. Hans vägran att acceptera vad som enligt US-amerikanska förhållanden måste betraktas som ett legitimt och välfungerande val, han ständiga lögner och spridande av odemokratiska och fascistiska konspirationsteorier är inget annat än ren fascism. Det var detta som skapade den folkmassa som stormade Capitolium och det var hans uppviglande tal som gjorde att stormningen skedde. Trump är inget annat en odemokratisk fascist och hans inflytande i USA och hans agerande är varken bra för landet i sig själv eller för världen.

Samtidigt var Joe Bidens tal hycklande. USA är inte demokratin högborg. Inte en föregångare. USA har aldrig stått enat. De har aldrig löst saker tillsammans som gynnat alla i landet. Svarta och andra minoriteter har alltid diskriminerats, arbetarklassen har alltid diskriminerats, fattiga har aldrig haft det bra.

USA är och förblir en slags klassdiktatur där överklassen (borgarklassen) alltid gynnar sig själva på vanligt folks bekostnad. Att ett land fungerar på det viset är också odemokratiskt. Folk har inte samma möjligheter eller ens samma rättigheter i USA. Möjligtvis på papper men inte i verkligheten. Det är detta som skapar underlag för fascistiska stormtrupper och Trumps fascistiska, konspiratoriska, lögnaktiga och odemokratiska agerande och retorik.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!