Libaneser i livsmedelsbranschen i Göteborg

Grönsaks- och frukthandel, bagerier, livsmedelsbutiker, tobaksbutiker såväl som grossister inom dessa branscher i Göteborgsområdet och på andra håll har idag en stor andel invandrare från Libanon som aktiva. Det är också vanligt att de eller släktingar till dem driver bilhandelsföretag.

Många av dem är från en folkgrupp som kallas mhallami eller mardelli, andra är palestinier och ytterligare några är bara libaneser (araber), en del av dem kristna och andra muslimer. Men de har alla invandrat från Libanon, talar arabiska och är ofta släkt med varandra. En del av dem har lyckats bra i Sverige.

Omsättning 2019 i libanesiskägda livsmedels- och tobaksbolag, namn, omsättning MSEK, ägare

 1. Simmo World Food AB, 147, Ayman Abdulfattah
 2. F-S.L Food AB, 130, fam. Khodr
 3. Fadel Holding AB, 124 (Liba). fam. Fadel
 4. Snuslagret Göteborg AB, 56, Mohammed Semmo
 5. Zouher Lågprisbutik HB, cirka 20-50, Zouher Simmo
 6. MR Cake Göteborg AB, 21, Roy Fares
 7. Landvetter Grossen AB, 17,  Kurt Magne Hansen och Afif Babayigit
 8. Libanesiska Bageriet i Gbg AB, 10, fam. El-Haij
 9. Simmos Pizzeria AB, 7, Ibrahim och Mohammad Simmo
 10. Istanbul Grill Sweden AB, 4, ??
 11. Nuni Global AB, 3, ??
 12. Beirut House Meze AB, 2, ??
 13. Wisels Glass & Service AB, 2, Yasmine Harouky
 14. Rymdens Fik AB, 1, fam. Masharawi

Förutom Simmo World Food AB med nästan 30 anställda, F-S.L Food AB med cirka 10 anställda, Fadel Holding AB med totalt 80 anställda, Zouher Lågprisbutik HB och Snuslagret Göteborg AB handlar det om små eller mycket små företag.

I tobaksbranschen har vi företaget Landvetter Grossen AB, mer känt som Tändarkungen. Detta bolag ägs av Afif Babayigit och Kurt Magne Hansen, delvis via Götalisa Fastigheter AB. Götalisa Fastigheter ägs av New Products Sweden AB som ägs av Kurt Magne Hansen och Afif Ezeddine Holding AB som ägs av Afif Babayigit.

Kurt Magne Hansen är för sin del ordinarie styrelseledamot i Landvetter Grossen AB, Götalisa Fastigheter AB, New Products Sweden AB och Quality Equipment Sweden AB och Bostadsrättsföreningen Svanesund 3:285.

I styrelsen för Afif Ezeddine Holding AB sitter de två bröderna Afif Babayigit och Mohyieddine Babayigit (suppleant). Den förstnämnde är gift med Amina Ezeddine vilket förklarar bolagets namn och den sistnämnde är gift med Maryam Khodr. Båda bröderna sitter också i styrelsen för Landvetter Grossen AB, den ene dock bara som suppleant vilket han också är i styrelsen för TSS Tobacco Smoking Solution AB och Quality Equipment Sweden AB som dock gått i konkurs. TSS Tobacco Smoking Solutions AB är förvånansvärt nog registrerat som ett plåtslageri- och fastighetsföretag men tycks inte ha någon verksamhet idag.

Afif Babayigit är också suppleant i styrelsen för Wisels Glass & Service AB som har Yasmine Harouky som ordinarie styrelseledamot. Hon är också angiven som verklig huvudman för detta bolag men verkar inte vara ensam ägare. Hon är gift med Mohamad Babyigit som väl troligen är den person hon äger bolaget ihop med. Han är ytterligare en bror till Afif och Mohyieddine Babayigit men uppges inte äga några bolag eller ha några styrelseuppdrag i några företag.

Ytterligare en bror är Samir Babayigit som är gift med Amira Ezeddine, sannolikt en syster till Amina Ezeddine. En släkting till dem är Houda Ezeddine som är gift med Aziz Babayigit. Samir Babayigit har bolaget Sams Logistik AB, som det verkar tillsammans med en person vid namn Karim Siray. En släkting till kvinnorna Ezeddine är Sobhei Ez-Eddine i Jönköping som driver en mindre butik och styrelsesuppleant i Döner House Jönköping AB, ett företag som ägs den ordinarie styrelsemedlemmen Souleiman El-Zein (en släkt med medlemmar som också stavar namnet Zein, Al Zein och El Zen)  som är gift med Mariam Ez-Eddine som väl troligen är en nära släkting till Sobhei Ez-Eddine.

Maryam Khodr tillhör en stor släkt som kan stava sitt namn Khoder, Khodor eller Khodr. I Västra Frölunda bor också Hassiba Khodr som bor tillsammans Faouzi Semmou (sannolikt en son med ett namn från en släkt som också stavar sitt namn Semmo eller Simmo).

En del personer i släkten Khodr är engagerade i frukt-, grönsaks- och livsmedelshandel eller bilhandel. Walid Khodr är styrelsesuppleant i F-S.L Food AB där hans bror Mohammed Khodr är ordinarie styrelseledamot. Huvudägare i bolaget är Jamal Khodr som inte är skriven i Sverige utan troligen i Libanon. Han skulle kunna vara brödernas farfar. Bolagsordningen för F-S.L Food AB säger att företaget ska bedriva försäljning, import, export av livsmedel och presentartiklar, förvalta och äga fastigheter samt idka därmed förenlig verksamhet. Det är ett av de större grossistföretagen med verksamhet i Partihallarna i Göteborg.

F-SL Food AB ägdes tidigare av Rohi Masharawi (se nedan) och då var Imad Khodr en anställd i företaget. Företaget har genom tiderna fått flera anmärkningar på verksamheten och förbjöds år 2005 att packa livsmedel i lokalerna men sysslade ändå med det år 2008:

Företaget har genom åren fått anmärkningar vid flera tillfällen. Sedan 2005 är företaget förbjudet att förpacka livsmedel i lokalerna. Då krävde miljönämnden också omedelbar bättring vad gäller märkning av livsmedel och förvaring av kylvaror.

Men vid inspektionen den 1 oktober i år var förpackning av livsmedel ändå i full gång. Påsar med utgångsdatum 5 och 6 oktober i år slängdes och kryddblandningen hälldes över i plastburkar märkta 30 juni 2010. Dessutom hade de nya burkarna en innehållsförteckning som inte överensstämde med den som fanns på de ursprungliga påsarna.

Mohammed Khodr är också delägare i Grönsakshallen i Göteborg ek.för. som är ett fastighetsbolag med verksamhet i Partihallarna i Göteborg. Övriga delägare är Irfan Kavak och Imad Khodr. Suppleant i styrelsen är Ziver Kavak medan de övriga är ordinarie ledamöter. Irfan Kavak är inte skriven i Sverige men bodde fram till juli 2019 i Kungälv. Han är numera även ägare av Kebab Kompaniet AS i Drammen, Norge och skriven i Oslo. Tidigare var Rohi Masharawi också delägare i Grönsakshallen.

Mohammed Khodr är gift med Hanan Harb. Imad Khodr är troligen bröderna Khodrs far. Han är också ägare av Imad Fastigheter AB där hans fru är styrelsesuppleant.

Bilfirmor drivs av eller är registrerade på Mohammed Khodr i Backa och en Fadi Paul Khodr i Kullavik.

En del personer i släkten Khodr bor i Malmö där de är verksamma i byggbranschen och restaurangbranschen. En av dem är Hassan Khodr som äger byggkoncernen Solution Team Sverige AB samt restaurangföretaget Khodr Invest AB. Suppleant i styrelsen är Alia Khodr som troligen är hans fru/sambo. Några av släkten Khodr i Malmö är genom giftermål släkt med den stora Ali Khansläkten i Göteborg. Det finns också frisörer och taxiföretagare med namnet Khoder.

Irfan Kavak är också ägare av fastighetsföretaget Kavak & Co AB. Suppleant i styrelsen är Ziver Kavak.

Muhamed Daood är styrelsledamot och VD i Fyrklöverns Frukthall AB. Styrelsesuppleant är Ali Khadim som är gift med Aliaa Kazhim. Muhamed Daood är skriven i samma lägenhet som Amar Meri och Hussein Daaod. Den sistnämnde är sannolikt hans far och var tidigare delägare i Food Trading Göteborg AB (numera nedlagt) tillsammans med Jasmine Kavak som är gift med Ali Daood. Den sistnämnde verkar tidigare ha varit innehavare av firman Nödinge Frukt och Grönt EF. Vidare finns en Holja Daood som är styrelsesuppleant i Istanbul Grill Sweden AB där Mahmoud Alahmad (troligen hennes man) är ordinarie styrelseledamot då de bor i samma lägenhet. I denna är ytterligare två personer skrivna. De är kanske också ägare till Istanbul Grill även om Ziyet Dogruyol uppges vara huvudägare.

Några personer med namnet Semmou som driver företag verkar det inte finnas, men Khodr Semmou är gift med en kvinna vid namn Zainab Omeirat (ibland stavat Omayrat, Omeyrat och Omairat). Men det finns personer som tillhör samma släkt som stavar namnet Semmo som är eller har varit engagerade i livsmedelshandel. Faraj Semmo är ägare av bolaget Semmo Group AB som bedrivit livsmedelshandel. Det verkar idag inte ha någon verksamhet. Han är idag istället verksam i Islamiska Förbundet och är bland annat företrädare för deras resebyrå Hadj Omra Resor HB.

Snuslagret i Göteborg AB ägs av Mohammed Semmo som också är ordinarie styrelseledamot. Suppleant i styrelsen är Sirage Simmo.

Vi har också en Ibrahim Simmo (som verkar ha en syster som stavar namnet Semmo) som är ägare av Nuni Global AB och delägare i Angered Saluhall KB. Nuni Global ska enligt bolagsordningen bedriva handel med livsmedelsartiklar, drycker och även tobak, samt hygienprodukter och städprodukter som används i vanligt hushåll. Styrelsemedlemmar i bolaget är Aida Nauti och Arthur Ebenezer.

En annan Ibrahim Simmo driver och äger Simmos Pizzeria AB på Angereds Torg tillsammans med brodern Mohammad Simmo.

Dessutom finns ett stort grossistföretag som heter Simmo World Food AB. I styrelsen för detta bolag sitter Ayman Abdulfattah med Hussein Simmo som suppleant. Ägaren är Ayman Abdulfattah. Efternamnet Abdulfattah kan också skrivas Abdul Fattah och den del ur samma släkt använder ibland efternamnet Fattah. Hussein Simmos söner Mohammed Simmo och Hassan Simmo äger Ringöns Snuslager KB. På samma adress som Hassan Simmo är Issa Semmo och Ola Saado skrivna.

Dessutom finns livsmedelsaffären Simmo Lågpris med butiker i Hjällbo och Kortedala. Företaget som driver dessa butiker är Zouher Lågprisbutik HB vars delägare är Zouher Simmo och hans fru Salwa Simmo. Deras son Husein Simmo äger Royal Watches Sweden AB och är ordinarie styrelseledamot medan systern Hager Simmo är styrelsesuppleant. Lågprisbutiken var i konflikt med en leverantör år 2014.

Släkten Omeirat är väldigt stor och många är engagerade i olika företag. När det gäller handelsverksamhet av olika slag så har vi Samir Omeirat som är gift med Fatima Al-Zein. Han är ägare av bilfirman Autogross i Göteborg AB liksom delägare i elprylsfirman Spat Consulting AB, samt ägare av handelsföretaget Scandinavia Recycle Part AB, mobilreparationsföretaget Gamlestadens Mobilservice och Fixit i Sverige AB med samma inriktning. I styrelsen för Spat Consulting AB är Ahmad Semmo suppleant och delägare medan Fatima El-Zein är suppleant i Scandinavia Recycle Part AB och Fixit i Sverige AB. Ahmad Ibrahim Mousa Saleem är styrelseledamot i Fixit i Sverige AB. Han delar bostad med Adla Omeirat och Talal Omeirat. Adla Omeirat är suppleant i styrelsen för Autogross i Göteborg AB. De är allihop säkerligen nära släkt.

I Jönköping har en person vid namn Ramadan Omeirat tillsammans med sin far Mohsen Ramadan Omeirat bolaget Halal Pizzeria Rhodos AB. De är styrelsesuppleant respektive styrelseledamot. Mohsen Ramadan Omeirat är gift med Chames Alrachdi.

Omar Omeirat har tillsamman med Ali Selim bolaget High Moon Records AB. Den är ordinarie ledamöter i styrelsen medan Luiza Baichirova och Hanan Selim är suppleanter. Den förstnämnda bor tillsammans med Omar Omeirat och den sistnämnda är syster till Ali Selim. Hanan Selim är också styrelseledamot i Bilhandelsgruppen Hisings Backa AB och 2 Ess bygg AB. 2 Ess Bygg AB ägs förmodligen av Ali Selim då han är ordinarie styrelseledamot. Bilhandelsgruppen i Hisings-Backa AB har Shirin Selim som ordinarie styrelseledamot. Hon är syster till Ali Selim och Hanan Selim samt gift/sambo med Mahdi Ghazi Moradi.

I Malmö finns Rima Omayrat som äger Omayrat Handel AB som sysslar med partihandel med livsmedel. Hon sitter också i styrelsen för Master Grill AB. Styrelsesuppleant i Omayrat Handel AB är Mohammad Waheed Al Aytouni som bor tillsammans med Rima Omayrat och Hala Omayrat. Lina Jehan är suppleant i Master Grill AB. En man vid namn Walid Omayrat är gift med en kvinna med namnet Fatma El-Zein. Deras son Bashir Omayrat har firman  Shawarbo Barber.

I övrigt finns en mängd personer med namnet Omairat (Omayrat) på många platser i Sverige som har företag i många andra branscher.

Vi har också företaget Presentkungen AB som ägs av Salih Ali Khan. Bolaget har tidigare hyrt en lokal i Partihallarna och dess verksamhet beskrivs i bolagsordningen som att bedriva handel med presentartiklar och hushållsartiklar samt därmed förenlig verksamhet. Han är ordinarie styrelseledamot i bolaget med Abir Kurdi som suppleant. Abir Kurdi är en nära släkting och bor tillsammans med Hashem Almothanna Ali Khan, Mona Ali Khan och Zainab Kurdi.

Alla hittills nämnda familjer och släkter tillhör folkgruppen mhallami och är på olika släkt med varandra. De gifter sig nästan uteslutande inom gruppen. De flesta mhallami är liberala muslimer som ofta tillhör trosinriktningar med sufi-bakgrund. Vanligt verkar vara att många personer är skrivna tillsammans i lägenheter där de troligen inte bor. I flera fall finns det flera jämnåriga kvinnor ihop folkbokförda med en enstaka man eller omvänt. De har ibland samma efternamn men ibland har alla i lägenheten olika efternamn.

En annan familj med ursprung i Libanon som inte är mhallami men har bilhandelsverksamhet med mera är Masharawi (troligen har familjen ett palestinskt ursprung). Rim Masharawi (dotter till ovannämnde Rohi Masharawi) är ägare till företaget Blomqvist Bil & Motor AB. Hon är ordinarie styrelseledamot medan dottern Nisrin Masharawi är suppleant. Den sistnämnda är ägare av Rymdens Fik AB (Rims Coffee) där hon också är ordinarie styrelseledamot medan mamman är suppleant. Rim Masharawi är skriven på Fyrklöversgatan i Tolered på Hisingen ihop med sin dotter men uppger i ett pressmeddelande om Årets business 2021 i Bergsjön att hon bor i Kortedala. Hon har alltså fått pris för ett företag och en verksamhet som hon formellt inte äger men sannolikt är den som driver och verkar inte vara skriven där hon bor.

Nasif Fadel kom också till Sverige från Libanon i slutet på 1980-talet. Han grundade bolaget Liba Bröd AB år 1992. I styrelsen för bolaget är han ordinarie ledamot och huvudägare medan Salem Fadel (troligen en bror) är suppleant i styrelsen. VD är Elias Fadel, sannolikt son till Nasif Fadel. Liba Bröd ingår i en koncern där Fadel Holding AB är moderbolag. Sergio fadel, också en son till Nasif Fadel är en av delägarna i företaget Himalaya Nation AB tillsammans med bland annat Jonathan Landgren. De båda utgör också de ordinarie ledamöterna i företagets styrelse med Elias Fadel som suppleant.

Det finns dessutom fler libanesiska bagerier. Exempelvis Libanesiska Bageriet i Gbg AB med Nakle El-Hajj som ägare. Han är ordinarie styrelseledamot med frun som suppleant.

I Partille finns det nystartade bolaget Libanesiska Bageriet i Partille AB med Jan Fares Ishak som delägare. Han är också enda ordinarie styrelseledamot med brodern Jilan Fares Ishak som suppleant.

Beirut House Meze AB är ett restaurangföretag med libanesiska rötter. Ordinarie styrelseledamot är Sophie El Hos medan Nour Khaled Habli som sannolikt är en dotter är suppleant i styrelsen. Ett annat restaurangföretag är Chateu Beirut KB som ägs av Pierre Issa, Banibal Georges, Jacob Georges och Georges Gerges.

Ett annat företag är MR Cake Göteborg AB som bedriver verksamhet i Göteborg men har sitt kontor i Stockholm och ägs av Roy Fares där. Han är kusin till de kända filmpersonligheterna Fares Fares (skådespelare) och Josef Fares (regissör och spelutvecklare med mera). De är av syrianska/assyriskt ursprung vilket även många andra invandrare från Libanon är. Andra är kristna med annan bakgrund som exempelvis ovan nämnda Fadel.

Det finns säkert fler företag som startas av invandrare från Libanon eller ättlingar till invandrare från Libanon. Men det är inte lätt att hitta dem alla.

 

 

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!