Svartkontraktshärva kopplad till narkotika, vapen och mord

Polisen och skatteverket kom svartkontraktshärvan på spåret via en vanlig polisutredning om gängkriminalitet. Den utredningen började med en bil som forslades bort på grund av felparkering. Ärendet hamnade sedan hos Kronofogden eftersom ägaren, en 45-årig man som polisen redan telefonavlyssnade, hade 230 000 kronor i skulder.

I bilen upptäcktes också ett lönnutrymme där 20 kilo amfetamin, fyra pistoler, en AK-47, ammunition, samt ett halvautomatiskt hagelgevär hittades. En av pistolerna hade använts vid ett dubbelmord i Hallonbergen 2018 med kopplingar till flera kriminella nätverk i Stockholm såsom Hagsätranätverket, Östberganätverket och Bredängsnätverket.

Huvudmännen dömdes i januari 2020 till kännbara fängelsestraff på mellan fem och nio år. Även en idag 52-årig kvinna dömdes för sin inblandning i ärendet. Hon hade hjälpt till att skaffa fram de 230 000 kronor som krävdes för att lösa ut bilen hos kronofogden. För grovt penningtvättsbrott fick hon villkorlig dom samt 12 000 kronor i dagsböter.

Under utredningens gång kunde utredarna se att en stor mängd pengar passerade kvinnans konton vilket gjorde att det fanns misstankar om att kvinnan också var inblandad i annan brottslighet.

I april 2019 gjordes husrannsakan på den 52-åriga kvinnans kontor på Östermalm och i en lägenhet där hon befann sig i Vasastaden i Stockholm. Polisen beslagtog kvitton, anteckningar, telefoner och 120 000 i kontanter i olika kuvert.

På grund av detta blev det även en husrannsakan hos svartmäklarens 31-åriga dotter i maj 2019. I hennes dåvarande lägenhet på Kungsholmen hittade polisen 129 500 kronor i väskor och kuvert. De tömde även hennes telefon på detaljerade sms-­konversationer om köp och försäljningar av hyreskontrakt. Enligt ETC är den 52-åriga kvinnan an av Stockholms mest etablerade svartmäklare, dvs en person som tillhandahåller lägenheter mot svarta betalningar:

Enligt insatta källor är Susanna en väletablerad, luttrad veteran inom den lukrativa branschen med svartkontrakt. De senaste åren har hon flitigt använt sitt American Express-kort i New York, Sydafrika, Turkiet, Spanien, Grekland, Argentina och på Bahamas. Samtidigt har hon tagit emot extremt stora pengatransaktioner av oklara skäl. Till exempel Swishsummor på 150 000 kronor. En insättning på 100 000 kronor är märkt ”Carpe diem 3/4” – alltså den tredje insättningen av fyra.

Skatteverket kräver att de två kvinnorna ska betala 5,9 miljoner kronor i straffskatt på handeln med lägenheter. Myndigheten bedömer att trots att det rör sig om någonting kriminellt så ska det ändå anses vara en ekonomisk verksamhet och därför ska vinsten också beskattas. Den granskning som Skatteverket gjort är på 148 sidor och omfattar, enligt tidningen ETC, vittnesförhör, sms-konversationer, banktransaktioner och namn på köpare och säljare.

Enligt tidningen ETC har det hela nu lett till att åklagaren vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet planerar att väcka åtal mot den påstådda svartmäklaren och hennes dotter i mars:

Allt detta har lett fram till att Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i detta nu arbetar febrilt för att ta mor, dotter samt 18 kontraktssäljare, till domstol för den profitrika svartabörshandeln med förstahandskontrakt i Stockholm. De inblandade är delgivna misstanke, förundersökningen beräknas vara klar i mars, och det handlar om grovt brott mot Jordabalken, hyreslagstiftningen.

Det är ett oerhört svårutrett brott och utan kvittona, kontanterna och sms-meddelandena som säkrades vid de knark- och vapenrelaterade husrannsakan, hade det varit betydligt svårare. Nu blir det här det största åtalet för svarthandel med hyreskontrakt – någonsin. Härvan är enorm.

– Det är inte vanligt med åtal för brott mot Jordabalken. Jag kan inte gå in på exakt antal men det handlar om ett större antal lägenheter i det här fallet, säger åklagare Henrik Söderman.

Han tänker åtala Susanna och Elin för svarthandel mellan 2016 och 2019. Eftersom allt skett före en lagskärpning i oktober 2019 är maxstraffet två års fängelse.

Den så kallade svartmäklaren nekar till brott.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!