Att avkriminalisera bruk av narkotika men inte innehav för eget bruk är meningslöst

I en bra debattartikel i ETC argumenterar 5 vänsterpartister för en avkriminalisering av narkotikabruk. Men de begår ett stor misstag. De argumenterar för att bara bruket ska avkriminaliseras men inte någon form av innehav:

I vårt samhälle utsätts beroende av narkotika för en enorm stigmatisering. De stämplas som brottslingar som ska straffas i stället för att rätteligen få adekvat vård på sjukhus eller behandling. FN har uppmuntrat svenska staten att se över narkotikalagstiftningen. FN, som tidigare har kritiserat den svenska narkotikapolitiken, uppmanar medlemsstaterna att bland annat avkriminalisera narkotikabruk. En bestraffande narkotikapolitik minskar varken införsel, tillgång eller icke-medicinskt narkotikabruk och underminerar hälsa och mänskliga rättigheter bland brukare, deras familjer och gemenskaper. Exempelvis har Norge tagit fram en reform för att avkriminalisera eget bruk och i stället erbjuda vård.

[…]

Vänstern har gått i fronten för en narkotikapolitik som utgår från forskning och evidens. Vi har gått långt fram för krav på sprutbyte, skademinimerande insatser, jämlik hälsa för de beroende, bättre vård och behandling, samt för att utreda kriminalisering av det egna bruket. Vänsterpartiet vill ändra lagen så att det inte längre är kriminellt att vara påverkad av narkotika. Men vi anser att varje form av innehav av narkotika ska fortsätta att vara olagligt, samma sak med tillverkning och försäljning av narkotika.

Om den sådan avkriminalisering infördes skulle det inte förändra nånting. En burkar ev narkotika skulle ändå dömas för innehavet. Sålunda skulle det bli en avkriminalisering utan funktion. Det är helt enkelt inte en framkomlig väg. Vill vi att narkotikapolitiken ska bli human, dödligheten i överdoser minska och polisen ägan sig åt annat än att förfölja sjuka människor så måste även innehav för eget bruk avkriminaliseras.

Karin Rågsjö, Jonas Lindberg, Louise Fleetwood, Sara Svensson och Eva Olofsson är på rätt väg i sin debattartikel men deras resonemang är ofullständigt. Det går helt enkelt inte att avkriminalisera eget bruk av narkotika utan att också avkriminalisera innehav för eget bruk. För att uppnår det som de 5 debattörerna vill räcker det inte med de åtgärder de föreslår utan det krävs mer.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!